Habercilik baskı altında: En az 61 gazeteci cezaevinde

Habercilik baskı altında: En az 61 gazeteci cezaevinde

Gazeteciler Cemiyeti’nin Ağustos ayı raporuna göre bir ayda en az sekiz gazeteci hakkında yaptıkları haberler nedeniyle yeni soruşturma açıldı. Son verilere göre tutuklu gazeteci sayısı ise en az 61.

Gazeteciler Cemiyeti’nin Demokrasi için Medya / Medya için Demokrasi projesinin desteğiyle “Haberin Bedeli” başlığıyla yürütülen gazeteci yargılamaları raporlama çalışmasının Ağustos raporu açıklandı.

Gazeteci Hayri Demir tarafından hazırlanan raporda, adli tatil döneminde olunmasına rağmen gazeteciler üzerindeki yargı baskısının artarak devam ettiği aktarıldı.

Rapordaki verilere göre; Ağustos ayında en az 8 gazeteci hakkında yaptıkları haberler nedeniyle yeni soruşturmalar açıldı. Aynı dönemde 4 gazeteci hakkında 2 yıl 3 aydan 11 yıl 9 aya kadar hapis ve 100 bin TL tazminat talebiyle yeni davalar açıldı. Öte yandan üç ayrı kentte 5 gazeteci gözaltına alındı.

Tutuklu gazeteciler

Adli tatil döneminde olunmasına rağmen iki ayrı kentte yargılanan iki gazeteciye toplamda 10 yıl 5 ay 22 gün hapis cezası verildi. Raporda, tutuklu gazeteciler sorununun gazetecilerin mesleklerini yaparken karşılaştıkları en büyük engel olduğu anımsatıldı. Cezaevinde en az 61 gazetecinin tutuklu bulunduğuna yer verilen raporda, haklarında verilmiş cezaların infazını tamamlayan iki gazetecinin tahliye edildiği kaydedildi.

Orman yangınlarının yaşandığı bölgelerde gazetecilerin mesleklerinin yapmalarının engellendiğine de dikkat çekilen raporda, bir aylık dönemde 15 gazetecinin mesleğini yaparken engellendiği ya da saldırıya uğradığı aktarıldı. /HABER MERKEZİ