Hakim değişti, savcı ceza talebinden vazgeçti, kaymakamlık soruşturma izni vermedi

Hakim değişti, savcı ceza talebinden vazgeçti, kaymakamlık soruşturma izni vermedi

Mardin Dargeçit’te Suphiye Yakut’a çarpan zırhlı araç sürücüsü polis Savaş G. hakkında ceza isteyen savcılık, hakimin değişmesiyle ceza talebini geri çekti. Ardından kaymakamlık soruşturmaya izin vermeyince yargılama durdu.

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Bahçebaşı Mahallesi’nde, 22 Nisan 2018 tarihinde zırhlı aracın çarptığı 51 yaşındaki Suphiye Yakut engelli kaldı.

Yakut’un yaralanmasına neden olan zırhlı araç sürücüsü polis Savaş G. hakkında “taksirle yaralama” suçundan dava açıldı.

12 duruşma boyunca görülen davada, hazırlanan bilirkişi raporunda Savaş G.’nin “tamamen kusurlu” olduğu, “dikkatsiz manevra yaptığı” kaydedildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Ahmet Kanbal ve Fethi Balaman’ın haberine göre savcı, bilirkişi raporu kapsamında polis Savaş G.’nin cezalandırılması yönünde mütalaa sundu.

Davanın 12’nci duruşmasında Dargeçit Asliye Ceza Mahkemesi’nin hakimi değişti. Hakim, dosyayı incelemek üzere duruşmayı erteledi.

8 Nisan 2021 tarihinde görülen duruşmada savcı daha önce cezalandırma yönündeki mütalaasını geri çekti.

Savcı, Savaş G.’nin yargılanmasının Dargeçit Kaymakamlığı’nın iznine tabi olduğu gerekçesiyle kaymakamlıktan soruşturma izni talep edilmesini istedi. Ardından da kaymakamlık izin vermedi gerekçesiyle davayı durdurdu.

Mahkeme, kaymakamlığa soruşturma izni verilmesi talebiyle müzekkere yazdı. Ancak kaymakamlık soruşturma izni vermedi. Bunun üzerine dosyada yargılama askıya alındı.

Kaymakamlık ilgili yazısında İlçe Emniyet Amirliği tarafından görevlendirilen Komiser Yardımcısı M.D.D. tarafından hazırlanan ön inceleme raporunu gerekçe gösterdi.

Yazıda, “Değerlendirmeler ve ifadeler doğrultusunda Dargeçit İlçe Emniyet Amirliği’nde olay tarihinde görev yapan polis memuru Savaş G. hakkında ‘Taksirle bir kişinin yaralanmasına sebep olma’ suçlamasında herhangi bir kasta rastlanmadı” denildi.

Raporda polis yüzde 100 kusurlu bulundu

Aile avukatı Tahir Demir, bölgede tehlike saçan zırhlı aracın müvekkiline çarptığı günden bu yana hukuk mücadelesi verdiklerini belirterek, “12 duruşma boyunca sanık duruşmada hazır edilemedi. Sürekli bir bahane üretildi” dedi.

Kazaya ilişkin rapor taleplerinin kabul edildiğini kaydeden Demir, “Mardin ili uzman trafik bilirkişinin verdiği raporda zırhlı aracı kullanan polisin yüzde 100 kusurlu olduğu belirtildi. Adli Tıp Kurumu Başkanlığı da bu yönde bir karar verdi. Kurum polisi yüzde 100 kusurlu bulurken, müvekkilimi ise kusursuz buldu” ifadelerini kullandı.

‘İki kusurlu raporuna rağmen cezasız kalacak’

Demir, davanın durdurulması yönünde verilen karara karşın Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne “Soruşturma izninin verilmemesi kararının iptali” yönünde başvuruda bulunduklarını söyledi.

Avukat Demir, “Dosya hakkında durma kararı verilmiş. Bu karar nihai bir karar değil. Bölge İdare Mahkemesi soruşturma izni verilmemesi kararını iptalini kabul ederse dosya kaldığı yerden devam edecek” şeklinde konuştu. Bölge İdare Mahkemesi’nin itirazı kabul etmemesi durumunda sanık polisin cezasız kalacağını ifade eden Demir, “İki tane yüzde 100 kusurlu olduğu yönünde rapora rağmen polis memuru ceza almamış olacak” dedi.

‘Olayın üstü kapatılıyor’

Soruşturma iznin verilmemesinin bölge halkı için büyük bir tehlike olduğunu kaydeden Demir, şunları söyledi:

Bölge kentlerin hepsinde yoğun bir zırhı araç hareketliği var. Yollarda, mahallelerde neredeyse her yerde bu yoğunluk hali mevcuttur. Zırhlı araç kontrolsüz bir şekilde yola çıkıp kazaya yol açtığında ‘Amirim zaten soruşturma izin vermez’ rahatlığı içinde olur ve istediği gibi davranır. Ceza alamayacağını bildiği için rahat davranır. Son dönemlerde buna benzer çok olay oluyor. Soruşturma izni verilmeyince de olayın üstü kapatılıyor.