Haseke’de cezavine saldırı: IŞİD 6 ay hazırlık yapmış

Haseke’de cezavine saldırı: IŞİD 6 ay hazırlık yapmış

Haseke’de IŞİD’in saldırdığı cezaevine ilişkin son bilgiler paylaşıldı. 175 IŞİD’linin öldürüldüğü saldırının, 6 ay öncesinden hazırlandığı kaydedildi.

Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı, IŞİD’in Haseke’nin Xiwêran Mahallesi’nde bulunan Sinaa Cezaevi’ne yönelik saldırısının ardından başlayan çatışmaların bilançosunu açıkladı.

Saldırının hedefindeki cezaevinin, IŞİD’lilerin tutuklu bulunduğu bölgedeki en büyük cezaevi olduğunun ifade edildiği açıklamada, “Bu cezaevi sadece bölgelerimiz için değil bütün dünyanın güvenliği için büyük bir tehlikedir” denildi.

“Saldırıyı gerçekleştiren bazı çetelerin itiraflarına göre, 200 intihar bombacısı bu saldırılarda yer aldı” denilen açıklamanın devamı şöyle:

Bu çetelerden bazıları Serêkaniyê ve Girê Spî, bazıları ise Irak tarafından gelerek Xiwêran Mahallesi’ne yerleşti. 6 ay süren hazırlıktan sonra 20 Ocak’ta saat 19.30 sularında bomba yüklü araçlarla cezaevine saldırı düzenlendi. Cezaevinin içindeki çeteler de görevli sağlık ekiplerine, aşçılara ve güvenlik güçlerine saldırarak kaçmaya çalıştı. Söz konusu memurların akıbetine ilişkin henüz net bilgiler elde edilemedi. Çetelerin kaçma girişimi büyük oranda boşa çıkarıldı fakat bazı çeteler cezaevinin yakınındaki İktisat Fakültesi’ne kaçmayı başardı. Güçlerimiz cezaevi etrafını ve bölgeyi kontrol altına aldı. Fakat asıl zorlu çatışma dışarıda saldırı gerçekleştiren hücrelerle yaşandı. Hem Xiwêran Mahallesi hem Heyî Zuxûr Mahallesi hem de Panorama Meydanı’nda şiddetli bir çatışma çıktı. Yaşanan çatışmalarda yer alan hücrelerin çoğu tasfiye edildi. Öte yandan Xiwêran Mahallesi’ndeki bazı sokaklarda bazı hücreler ve doçka gibi ağır silahlara da el konuldu.

 

Sonuç olarak cezaevi şu anda güçlerimizin kontrolü altında ve çetelerin kaçma girişimlerini önlemek de dahil gerekli bütün tedbirler alındı. Güçlerimiz aynı şekilde cezaevinin içinde de kontrolü ele almak için çalışıyor. Son iki üç gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 160’dan fazla saldırgan çete ve cezaevinden kaçmak için güçlerimizle çatışan 15 çete öldürüldü. Toplam olarak saldırı gerçekleştiren 175 çete öldürüldü.

Saldırıda 27 DSG’linin yaşamını yitirdiğinin kaydedildiği açıklamada büyük bir operasyonun yapılacağı kaydedildi.

HABER MERKEZİ