Hasta tutuklu Morsümbül ihtiyaçlarını karşılayamıyor: Cezaevinden cesedi çıkmasın

Hasta tutuklu Morsümbül ihtiyaçlarını karşılayamıyor: Cezaevinden cesedi çıkmasın

İHD Hapishaneler Komisyonu, birçok hastalığı bulunan tutuklu Eser Morsümbül’ün ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldiğini belirterek, tahliyesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek için her hafta gerçekleştirdiği “F Oturumu” eyleminin 503’üncüsünü Taksim’de bulunan dernek binasında düzenledi.

Komisyon üyeleri, bu hafta İzmir Aliağa Şakran 1 Nolu T tipi Cezaevi’nde tutulan Eser Morsümbül’ün durumuna dikkat çekti.

Komisyon üyesi Sibel Çapraz, 36 yaşındaki Morsümbül’ün kanser, kronik böbrek yetmezliği, kemik erimesi, sürekli baş ağrısı, anemi ve Zona hastası olduğunu söyledi.

Kullandığı ilaçlar nedeniyle Morsümbül’ün kronik böbrek yetmezliği hastalığına da yakalandığını da kaydeden Çapraz, Morsümbül’e 2016’da böbrek nakli yapıldığını ancak iyileşmeden tutuklandığını söyledi.

Çapraz, Morsümbül ile annesi Ayten Morsümbül’ün yaptığı son görüşmeyi şu şekilde paylaştı:

Oğlum Eser son dönemlerde hızla kilo kaybetmeye başladı. Son doktor kontrollerinde kansızlık ve Zona hastalığına yakalandığı tespit edildi. Bu nedenle dayanılmaz acılar içerisinde. Vücudunun büyük bir bölümü yara bere ve şiş içindeyken hastaneye götürülmedi başlangıçta. Ancak avukat görüşmesinde bunu gören avukatı görüşmeyi keserek müdürle yaptığı görüşme sonrası revire çıkarıldı. Orada da sadece ağrı kesici verildi. Son görüşüne gittiğimde oğlumun gözbebeklerine dek yaralar içinde olduğunu gördüm. Alnında ve kafasında fındık büyüklüğünde yaralar vardı. Endişeliyim. Eser ve Eser gibilerin tek başlarına hapishanede yaşama şansları yok. Oğlum biran önce serbest bırakılmalı.

‘Cezaevinden cesedi çıkmasın’

Morsümbül’ün annesi Ayten Morsümbül ise cezaevlerinde hasta tutuklulara “dipsiz kuyu” açıldığını söyledi. Anne Morsümbül, “Oğlum bana ‘Anne ben çok üşüyorum. Bana kalın kazak gönder’ dedi. Benim oğlum çok hasta. Bu hastalık tedavi edilmezse bitkisel hayata geçiş yapacak. Ben oğlumun cesedini istemiyorum. Oğlumun cezaevinden cesedi çıkmasın” diye belirtti.