Hasta tutuklulara ‘Öldürme Politikası’ uygulanıyor

Hasta tutuklulara ‘Öldürme Politikası’ uygulanıyor

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin, 2020 yılında 50, 2021 yılının ilk üç ayında ise 13 hasta tutuklunun yaşamını yitirdiğini cezaevlerinde tedaviye ve sağlığa erişim imlanlarının engellenmesiyle ”Öldürme Politikasının” uygulandığını söyledi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, 496’nci haftasına ulaşan “F Oturumu” eylemlerinde hasta tutukluların durumuna dikkat çekti.

Dernek binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Komisyonu üyesi Meral Nergis Şahin, Türkiye cezaevlerinde kalan tutukluların pek çok haklarıyla birlikte “yaşam hakları”nın ihlal edildiğini dile getirdi. Bu durumu defalarca raporlara yansıdığını belirten Şahin, özellikle politik mahpuslar bakımından meydana gelen yaşam hakkı ihlalleri söz konusu olduğunu vurguladı.

Şahin, “21 Eylül 1995’te Buca Hapishanesi’nde asker ve polis operasyonuyla 3 politik mahpus, 24 Eylül 1996’da Diyarbakır Hapishanesi’nde 10 politik mahpus, 26 Eylül 1999’da Ulucanlar Hapishanesi’nde 10 politik mahpus, 4 Ocak 1996’da Ümraniye Hapishanesi’nde 3 politik mahpus, 19 Aralık 2000’de F Tipi hapishanelere geçiş için 20 hapishaneye yapılan katliam operasyonunda toplam 28 politik mahpus öldürüldü” ifadelerini kullandı.

Hasta mahpuslar başta olmak üzere tüm mahpuslar için tedavi ve sağlık hakkına erişimin engellendiğini, bundan dolayı çok büyük bir hak ihlalinin gerçekleştiğini söyleyen Şahin, yine pandemiye dair gerekli önlemlerin alınmadığını, tecridin günden güne ağırlaştığını ve hasta tutukluların cezaevlerinde yaşamını yitirdiğini ifade etti.

63 tutuklu yaşamını yitirdi

Derneklerinin ulaştığı bilgilere göre, 2020 yılında 50, 2021 yılının ilk üç ayında ise 13 hasta tutuklunun yaşamını yitirdiği söyleyen Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sabri Kaya ve Mehmet Ali Çelebi, ölmek üzereyken tahliye edilip, sayılı günler sonra dışarıda ailesinin yanında yaşamını yitiren tutukluların son örneklerdir. 83 yaşında ve çoklu organ yetmezliği olan Mehmet Emin Özkan, yine 83 yaşındaki Sıddık Güler hala hapishanede tutularak ölümleri beklenmektedir. Bunların yanı sıra tutuklu olan Ali Osman Köse, Ergin Aktaş, Ekim Polat, Mehmet Yamaç, Fatma Tokmak, Süreyya Bulut, Dicle Bozan, Serdal Yıldırım, Kemal Gömi, Kemal Özelmalı ve ismini sayamayacağımız yüzlerce hasta mahpus bu durumdadır. Tedaviye ve sağlığa erişimleri engellenerek, sürece yayılarak uygulanan içeride öldürme politikası nedeniyle, adeta ölüme mahkum edilmişlerdir.”

Şahin, hasta tutuklular başta olmak üzere yaşlı, engelli, çocuk, çocuklu kadın tutukluların pandeminin yarattığı risk de gözetilerek serbest bırakılmaları için kamuoyunu duyarlılığa, yetkilileri göreve davet etti.

HABER MERKEZİ