Hasta tutukluya tedavi engeli

Hasta tutukluya tedavi engeli

Diyabet, kalp ve göz başta olmak üzere birçok sağlık sorunu yaşayan 29 yıllık tutuklu Yusuf Akbaba’nın tedavisi cezaevi idaresi tarafından engelleniyor.

Cezaevlerinde bulunan hasta tutukluların sağlık durumları her geçen gün kötüleşiyor. Adli Tıp Kurumu yapılan başvurulara “cezaevinde kalabilir” raporu verirken tutuklular sağlık imkanlarından faydalanamıyor. İnsan hakları örgütlerine göre iktidar yasal düzenleme yapmak yerine yaşananları sessizce izlemeyi tercih ediyor.

Cezaevlerinde bulunan hasta tutuklulardan birisi de 57 yaşındaki Yusuf Akbaba. Denizli T Tipi Cezaevinde olan ağır hasta tutuklu Yusuf Akbaba’nın, diyabet (şeker hastalığı), yüksek tansiyon, kalp ve göz rahatsızlıkları başta olmak üzere birçok sağlık sorunu bulunuyor.

Yedi cezaevi dolaştırıldı

29 yıllık cezaevi sürecinde İzmir, Bursa, Siirt, Bolu, Ankara, Kırklareli ve Eskişehir olmak üzere 7 ayrı cezaevi dolaştırılan Akbaba’nın sağlık sorunları giderek ağırlaşıyor. Akbaba’ya 2005 yılında götürüldüğü Bolu İzzet Baysal Üniversitesi Hastanesi’nde diyabet ve göz sorunları için tedavi görmesi gerektiği belirtilmesine rağmen Adli Tıp Kurumu (ATK) 2006 yılında “Cezaevinde kalabilir” raporu verdi. Akbaba’nın sağlık sorunlarına ilişkin konuşan yakınları ise Akbaba’nın tedavi edilmediğini belirtti.

Tedavi hakkı engelleniyor

Tutuklu Akbaba’nın yeğeni Rukiye Akbaba, dayısının birçok hastalıkları olmasına rağmen cezaevinden cezaevine “sürgün” edildiğini söyledi. Dayısının hastalıklarından dolayı diyet listesine göre beslenmesi gerektiğini belirten Akbaba, ne diyet listesinin verildiğini ne de tedavisinin yapıldığını aktardı. Dayısı Akbaba’nın tüm hastalıklara cezaevinde yakalandığının altını çizen Akbaba, “Şuan tedavi edilmesi gerekiyor ama tedavi hakkı engelleniyor. Onlarca doktorun imzalı ‘Tedavi edilmesi gerek’ raporuna rağmen tedavi edilmiyor” dedi.

Kıyafetler geç teslim ediliyor

Cezaevlerinde onlarca hasta tutuklunun olduğunu hatırlatan Akbaba, şunları dile getirdi; “İlaç vermeyerek veya sadece 1 kutu vererek, sağlık kontrolüne götürmeyerek onlara psikolojik şiddet uygulanıyor. Hasta tutuklular hastaneye ters kelepçe yapılarak götürülüyor. En basiti bir kıyafet yolladığımız zaman 2 buçuk ayda zor veriliyor. Cezaevine 2 buçuk ayda bir çorap yollayamıyoruz.”

Devletin tutuklular üzerindeki politikasının bir an önce değişmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Akbaba, duyarlılık çağrısında bulundu.

HABER MERKEZİ