Hatay’da zeytinlik alanların madene açılmasına tepki: Zeytinliklerimize dokunma

Hatay’da zeytinlik alanların madene açılmasına tepki: Zeytinliklerimize dokunma

HAMOK ile KESK Hatay Şubeler Platformu, zeytinlik alanlarının madene açılmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, tepki gösterdi.

Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyonu Kurulu (HAMOK) ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu ( KESK) Hatay Şubeler Platformu, zeytinlik alanlara madencilik faaliyetinin önünü açan yönetmelik değişikliğine ilişkin basın toplantısı düzenledi. Hatay Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) şube binasında yapılan ortak açıklamayı,  Tarım Orkam-Sen İl Temsilcisi Murat Kocadağ okudu.

‘2002 yılından beri sürekli gündemdeydi’

 

Kocadağ, zeytinliklerin madencilik, enerji, petrol ve doğalgaz arama, jeotermal tesisler, sanayi, turizm, imar amaçlı talanına yönelik girişimlerinin gündemden bir türlü düşmediğine dikkat çekerek, “2002 yılından beri sürekli gündeme gelen mevzuat değişiklikleri, doğayı ve tarımı korumaya duyarlı kesimlerin toplumsal mücadelesi ve hukuk mücadelesi ile defalarca yargı tarafından durduruldu” dedi.

‘Bazı şirketlere yönelik imtiyazların gündeme getirilmesi kabul edilemez’

Kocadağ, tarım alanlarının, meraları, zeytinlik ve ormanları korumak yerine, enerji amaçlı kömür ve jeotermal faaliyetlerde belli şirketlere yönelik yeni imtiyazların gündeme getirilmesinin kabul edilemez olduğunu belirtti. Kocadağ son olarak, şunları söyledi:

“Değişiklikte yer alan “kamu yararı” kavramı geçmişteki olumsuz uygulamalar ortada iken zeytinliklerin geleceği adına ciddi bir tehlikedir ve kabul edilemez. Faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getirme taahhüdü, geçmiş uygulamalar dikkate alındığında işlevsizdir ve kabul edilemez. Asırlık zeytinliklerin belli şirketlerin kârı için taşınmaya çalışılması ya da şekilsel yeni zeytinlik dikilmesi taahhüdünün bilimsel hiçbir açıklaması yoktur ve kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın temel görevi zeytinlikleri koşulsuz korumak, zeytin ve zeytinyağı üretimini artırmak iken, bu görevini yok sayarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın doğayı ve tarım alanlarını yok edecek uygulamalarına rıza göstermesi, aracılık yapması kabul edilemez.”

 

HABER MERKEZİ