Hatimoğulları’ndan Soylu’ya: İstifa edecek misiniz?

Hatimoğulları’ndan Soylu’ya: İstifa edecek misiniz?

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu hakkında ortaya çıkan bilgi ve belgeleri hatırlatan HDP’li Tülay Hatimoğulları, “Vatan savunması yaparak, kendinizi aklamaya çalışmayın. Siyaset etiği gereği bakan istifa etmeli, yargılanmayı kabul etmelidir. Yargı devreye girmelidir. Size sormak istiyorum sayın Bakan istifa edecek misiniz?” ifadelerini kullandı.

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarının bütçe görüşmeleri devam ediyor. HDP grubundan söz alan Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya istifa edip, etmeyeceğini sordu.

Son dönemlerde Bakan Soylu’nun isminin de yer aldığı belge ve iddialar olduğunu aktaran Hatimoğulları, “Bakın dünyanın hiçbir yerinde bir bakanın adı bu kadar uyuşturucu işlerinde adı geçiyorsa derhal istifa etmesi ve yargılanması gerekir. Ama bugün bakıyoruz bakanın sunumunda her zaman ki daha fazla uyuşturucuyla mücadeleye yer verdiğinizi görüyoruz. Bunu anlamı savunma psikolojisiyle yapılmış olması” dedi.

Kolombiya’dan Türkiye’ye sevk edilmiş 4 ton 928 kilo kokain yola çıkmadan ele geçirilmiş olması. Bakanlığınız Kolombiya’nın adli desteklemeye yanaşmadığına dair açıklamalar oldu. Ama Kolombiya’dan doğru 22 Eylül’de adli yardımlaşmadan yana olduğu yine yansıdı. Dolayısıyla burada Türkiye kamuoyunu yanıltmak gibi ek suçlarında beraberinde geldiğini görüyoruz.

“Suç batağına bulaşılmış, devletin imkanları mafyaya peşkeş çekilmiş ama öte yandan ‘biz vatanı savunuyoruz’ söylemini yan yana nasıl getiriyorsunuz hayretler içinde kalıyorum” diyen Hatimoğulları, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu iki şeyi yan yana getirenler bu ülkeyi mafya çukuruna batırmış, bu ülkeyi uyuşturucunun transit geçiş bölgesi olmasına katkı sağlamışlar. Vatan savunması yaparak, kendinizi aklamaya çalışmayın. Artık yeter, Türkiye kamuoyu size inanmıyor. Siz kendinize inanıyor musunuz bilmiyorum ama Türkiye size inanmıyor. Bakanı, savcıları nasıl bilirdiniz? Diye bir soru gelirse ‘Bakan bu iddialarda ismi geçiyor, açıklanmıyor’, ‘Yargı ise bunlara seyirci kalıyor’ diye ifade edilir. Siyaset etiği gereği bakan istifa etmeli, yargılanmayı kabul etmelidir. Yargı devreye girmelidir. Size sormak istiyorum sayın Bakan istifa edecek misiniz?

‘Yayılmacı politika var’

Suriye politikasına değinen Hatimoğulları, “2018’den bu yana Efrîn’de yaşayanlara Türkçe ve Arapça yabancı tanıtım belgesi adı altında belgeler verildi. Kilis’e bağlı Azez İlçe Emniyet Müdürlüğü kuruldu. Hatay’a bağlı Efrîn Emniyet Koordinatörlüğü kuruldu. Cereblus, Azez, El-Bab gibi yerlerde polis asayiş karakolları açıldı. Bu liste uzar gider. Burada tam anlamıyla neo-Osmanlıcı, yayılmacı politika var. Bir Kürt düşmanlığının İçişleri Bakanlığı eliyle böyle bir politika izleniyor. Bu demografik yapıyı değiştirmek değil de nedir?” diye sordu.