HDK Eş Sözcüsü Çiçek’ten çağrı: ‘Yan yana gelelim, ortak tartışalım, ortak kararlaşalım, ortak eyleme geçelim’

HDK Eş Sözcüsü Çiçek’ten çağrı: ‘Yan yana gelelim, ortak tartışalım, ortak kararlaşalım, ortak eyleme geçelim’

HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek,  bileşenleriyle görüşme trafiği başlattıklarını belirterek, “Yana gelelim, ortak tartışalım, ortak kararlaşalım, ortak eyleme geçelim” çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, MA’dan Ferhat Çelik’e konuştu. HDP’nin çağrısıyla 8 parti ve oluşumun bir araya gelişini Çiçek, şu şekilde değerlendirdi:

“ Bizlerin ilkesel buluşmaları sağlayabilmemiz gerekiyor. Nasıl ki devletçi güçler bütün olanaklarını kendi egemenliklerini sağlamak için seferber ediyorsa, kendi sınıfsal ve ideolojik çıkarı için yan yana geliyorsa, bizlerin toplumun çıkarları için, emekçilerin, ezilenlerin çıkarı için daha fazla yan yana gelmemiz gerekiyor. Daha fazla güç birliğinin, bileşik mücadelenin olanaklarını zorlamamız gerekiyor. Bu fotoğraf bu anlamıyla çok tarihidir, çok kıymetlidir.”

 ‘Bu başlangıç açısından çok kıymetli’

“Bu bir araya geliş, ülkenin içinde bulunduğu çoklu krizlere çözüm olur mu?” sorusuna da Çiçek şu yanıtı verdi:

 “Bu başlangıç açısından çok kıymetlidir. Ama yeter mi? Hayır, değil. HDK’nin tartıştığı şeylerden birisi de budur. Yani fotoğrafa giren partilerin dışındaki bütün toplumsal hareketlerin, çevrelerin ortak programlar ve ortak ilkeler etrafında yan yana gelmesini arzuluyoruz. Bunun çabasını da yürütüyoruz. HDP’nin toplantı çağrısı bazı kesimler tarafından “bir seçim ittifakıdır” şeklinde manipüle edildi. HDP seçim ittifakı derdinde olmadığını defalarca söyledi. Zaten buna ihtiyacı olmadığını ispat etmiş bir partidir. Ama bu algıları da gözeten bir perspektifle toplumsal bir ittifak, sokak ittifakı, halklar ittifakını nasıl yaratabiliriz, buna kafa yormamız lazım. Bu noktada da HDK’nin güncel ve tarihsel rolü ve misyonu söz konusu oluyor. İşte bizim gündemimizden biri de budur. O yüzden sorunuza “evet, ama yetmez” diyorum. Yani bu ittifakı bir toplumsal ittifak haline getirmediğimiz sürece, halklar ittifakı haline getirmediğimiz sürece, halkların ve kitlelerin doğrudan güncel politik mücadelelerini, demokrasi ve özgürlük mücadelesini sağlayamadığımız sürece, belki kaybetmeyiz ama kazanamayız da.”

 ‘Biz HDK olarak ikili bir hat öneriyoruz’

Cengiz Çiçek HDK’nin önerilerini şu şekilde sıraladı:

“Biz HDK olarak ikili bir hat öneriyoruz. Bir taraftan seçimleri gözeten ama öbür taraftan seçimleri gözetirken seçimleri aşan bir ittifak. Yani halklar ittifakını, ezilenlerin ittifakını sağlayacak, yaşamın içerisinde, üretim alanlarında kol kola, yan yana getirecek, onun sinerjisini hem örgütler hem de halklar bağlamında açığa çıkaracak bir ittifak gerekiyor. Çünkü faşizmin de diktatörlüklerin de güncel haliyle AKP-MHP rejiminin korktuğu da budur. Erdoğan 15 Temmuz’a dair “Sokağa çıkın da görelim” dedi. Ama 15 Temmuz’da sokağa halklar çıkmadı ki. Sizin kendi ittifak ettiğiniz, iktidarı paylaşamadığınız bir güç çıktı. Onu da biz göründüğü kadarıyla söylüyoruz. Arkada ne döndü bilmiyoruz. Aslında Erdoğan’ın orada işaret ettiği şey Gezi idi. Bütün diktatörlüklerin korktuğu şeyde halkların isyanıdır, hareketidir. Pratik politikada, eylemde yan yana gelecek cesareti gösterecek, bu gücü gösterecek, bu yeteneği gösterecek akıl ve irade kazanacak. Erdoğan’ın korktuğu ve ısrarla engellemeye çalıştığı gerçek de budur.”

 HDK olarak çağrıları

HDK Eş Sözcüsü Çiçek, bundan sonra izleyecekleri yolu da şu şekilde ifade etti:

 “Biz HDK olarak bundan sonraki çalışmalarımızın ana odağına Türkiye’deki bütün özgürlükçü güçlerin, sol sosyalist güçlerin, kendisini toplumsal hareket olarak değerlendiren bütün güçlerin demokrasi ittifakının toplumsal ayağını, sokak ayağını, eylem ayağını örgütleyecek bir perspektifle ele alacağız. Almak zorundayız. Bu bağlamda çalışmalarımızı da başlattık. Bütün bileşenlerimizle görüşme trafiği başlattık. Sizin aracılığınızla bütün bileşenlerimize şu çağrıda bulunmak istiyorum: Yan yana gelelim, ortak tartışalım, ortak kararlaşalım, ortak eyleme geçelim.

Artık HDK’nin bundan sonraki çalışmaların temel odaklarından biri, belki de temel odağı Demokrasi İttifakı’nın toplumsal ayağını örgütlemeye dönük bir çalışma olacak. Bu bağlamda yaklaşık bir buçuk aydır bu çalışmaları başlattık. Ama bundan sonra mevcut rutinimizi aşan bir şekilde yan yana gelmeliyiz. Sürecin yakıcılığı, sürecin hassasiyetleri üzerinden bir hamleci tarzla kendisini ele alan, daha fazla yan yana gelen ve daha fazla ortak eyleme geçen eylemde birlik propagandada serbestlik ilkesi etrafında bütün renklerimizle halklarla buluşacağımız büyük bir direniş sürecini, büyük bir hamle sürecini hazırlık yapıyoruz, yapmalıyız. Bütün bileşen örgütleri, dost güçleri de sürecin belki de en fazla ihtiyacı duyulan eylemsel birliğini, hareket birliğini sağlamanın yollarını aramaya davet ediyoruz.”

HABER MERKEZİ