HDP Eş Genel Başkanı Buldan: Başarmak için geliyoruz

HDP Eş Genel Başkanı Buldan: Başarmak için geliyoruz

Psikolojik üstünlüğün muhalefete geçtiğini belirten HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Bu sefer başarmak için geliyoruz. Türkiye toplumu değiştirmek için HDP’ye inanmaya devam etsin” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, deklarasyonla açıkladıkları tutum belgesine ve muhataplık tartışmalarına dair önemli açıklamalarda bulundu.

T24’ten Şirin Payzın’ın sorularını yanıtlayan Pervin Buldan, tarihi bir belge açıkladıklarını belirterek, “Halk bizden şunu istedi: HDP bugün Türkiye siyaseti açısından tarihsel bir konumdadır. Çünkü ’HDP 31 Mart yerel seçimlerinde gücünü ortaya koymuştur’ dedi. Şu an erken, baskın seçim olabilir, zamanında da olabilir ama HDP’nin ne yapması gerektiğine dair insanlar görüşlerini aktardı. Biz bunu Tutum Belgesi haline getirdik” diye belirtti.

‘İktidar ters köşe oldu’

İktidarın ters köşe olduğunu söyleyen Buldan, HDP’nin çözüm gücü, müzakere partisi olarak Türkiye’nin temel sorunlarını çözme yönünde adım attığını ve bu adımla iktidara cevap vermiş olduğunu ifade etti.

Deklarasyonla ilgili eksik kaldıkları konulara da değinen Buldan, “Bir-iki noktada eksiğimiz var, bir özeleştiri olarak bunu ifade etmek isterim. Tutum belgemizde yer almayan engelliler, göçmenler, LGBTİ+’lar…bu konuları da yazmak gerekiyordu. Bu kesimlerle buluşmalarımız yakın zamanda olacak” şeklinde konuştu.

‘CHP komisyona üye vermeliydi’

Çözüm sürecinde CHP’nin Meclis’te kurulan komisyona üye vermemesinin büyük bir hata olduğunu söyleyen Buldan şöyle devam etti;

Bugün CHP’nin Kürt sorununun Meclis’te çözülmesi ve HDP’nin bu konuda muhatap alınması görüşünün önemli olduğunu düşünüyorum. CHP’nin bu çıkışı daha da cesaretlendirilmeli.

“O zaman ne hata yapıldı ve bugün hangi hata tekrarlanmayacak?” sorusuna ise Buldan şu yanıtı verdi:

Şeffaf işlemeli süreç, gizli kapaklı, kapılar ardında herhangi bir tartışmanın, belgenin görüşülmesinin çok sakıncalı olduğunu düşünüyorum.  O dönem herhangi bir görüşmeden hemen sonra  yaptığımız en ufak açıklamada bile AKP hükümeti tarafından eleştirilere maruz kalıyorduk.

Bütün bunların daha şeffaf, meselenin Türkiye toplumu ile birlikte tartışılması anlayışındayım. Yapılan görüşmelerin hepsi iktidarın bilgisi dahilindeydi, bugün ise o dönem yaptıklarımız nedeniyle yargılanır hale düştük.

Bundan sonra hükümet ve İmralı ile yapılacak olan görüşmeler daha açık olmalı. Bunda meclisin rolü, misyonu çok önemli. Kurulacak olan komisyon çok önemli. Bu komisyon bu çalışmaları şeffaf olarak yapılmak durumundadır.

‘Umut olmaya devam edeceğiz’

Yaklaşan seçimler öncesi psikolojik üstünlüğün muhalefette olduğunu söyleyen Buldan şu  vurguyu yaptı:

Bu sefer başaracağız, Türkiye halkları kendisinden de emin olsun, muhalefet partilerinden de emin olsun bizden de emin olsun. Bu sefer kazanmak için geliyoruz, başarmak için geliyoruz. Türkiye toplumu değiştirmek için HDP’ye inanmaya devam etsin, çünkü biz umut olmaya devam edeceğiz.

HABER MERKEZİ