HDP Eşbaşkanı Sancar’dan muhalefet partilerine çağrı: Savaş tezkeresine hayır deyin

HDP Eşbaşkanı Sancar’dan muhalefet partilerine çağrı: Savaş tezkeresine hayır deyin

Sınırdışı operasyon tezkerenin Salı günü Meclis’e getirileceğine dikkati çeken HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, muhalefet partilerine “İktidarın tezkere ve savaş oyunlarına hayır deyin” çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Antalya’da sivil toplum örgütleri, siyasi parti, demokratik kitle örgütü ve dernek temsilcileriyle bir araya geldi.

Kentteki bir otelde yapılan toplantıda, “Özgürlük için yaşasın HDP, demokrasiye çağrı mitingi” pankartı asıldı.

Sancar’a, partinin milletvekilleri, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ile il ve ilçe örgütü yöneticileri eşlik etti.

Konuşmasında Türkiye’deki krizlere dikkat çeken Sancar şunları söyledi:

Türkiye’nin içinde bulunduğu durum her açıdan kriz tablosu arz etmektedir. Çoklu krizler içinde serbest düşüşü olarak nitelendirilebilecek bir çöküş yaşanmaktadır. En başta da ekonomidir. Buna kriz demek de durumu ifade etmiyor. Yoksulların, en alttakilerin altında kaldığı bir enkaz yaratılmak isteniyor. Bu enkazın halkın üzerine çökecek bir kara yük olmaması için mücadele ediyoruz. Böyle bir çöküşü, büyük bir enkaza dönüşmemesinin mümkün olduğunu düşünüyoruz. Çeşitli kesimlerle bütçe buluşmalar gerçekleştirdik. Bütçe görüşmelerinde izleyeceğimiz yolu belirledik. Halk için bütçe, halka bütçe sloganında somutlaştırdık. Saraya yandaşa sermayeye değil halka bütçe.

Hükümete ‘gri liste’ suçlaması 

Ekonomik krizden ve halkın yoksullaşmasından hükümeti sorumlu tutan Sancar, Türkiye’nin Mali Eylem Görev Gücü tarafından “gri listeye” alınmasından da hükümetin sorumlu olduğunu belirterek şunların altını çizdi:

İktidarın yarattığı çeşitli kirli ağlar var. Halkın kaynaklarını yutan büyük bir kara deliğe dönüştü. Sadece Sedat Peker’in açıklamaları değil uluslararası kuruluşların raporlarında da bu kayda geçiyor. OECD tarafından kurulan Mali Eylem Görev Gücü raporuna göre Türkiye terörün finansmanı ve kara paranın aklanmasında gerekli tedbirleri almadığı için tam tersine sicili kötü olduğu için gri listeye alındı. Gri listeye alınması demek çok ciddi durumlarla karşı karşıya kalınması demek. Biri karaparanın aklanması diğeri ise terörün finansmanı. Terörün finansmanından kastedilen, cihatçı örgütler El Kadie ve IŞİD’in finans kaynaklarının kontrol edilmemesi olarak tanımlıyor. Yani bu örgütlerin finansmanı Türkiye üzerinden sağlandığın belirtiliyor. Herkese terör yaftası yapmaktan geri durmayan iktidar, terörün finansmanından sorumlu tutuluyor.

‘Seçim oyunlarına dikkat’

Hükümetin yanlış politikalarına karşı ortak mücadele yürütülmesi gerektiğine dikkat çeken Sancar “Türkiye’yi bu kirli döngüden çıkarabilecek asıl güç emek güçlerinin ortak iradesi ve mücadelesidir. İktidar çok çeşitli yöntemlerle seçimlere doğru oyunlar sahnelemeye çalışmaktadır. İnanç çevrelerine, özellikle Alevi kurumlarına dönük planın devre sokulduğuna dair bilgiler elimize ulaşmaktadır. Alevi çalıştayları düzenlediler 2009’larda. Onlardan Aleviler için bir sonuç çıkmadığını da gördük. Şimdi de yardımlarla rüşvetlerle farklı çevreleri kendi yanlarına çekmek, Alevi oylarının kendilerine yönlendirmek istiyorlar. Gönül okşayıcı sözlerle Kürtleri kandırabileceklerini düşündükleri gibi. Alevilerin diğer inanç gruplarının da toplum kesimlerinin ihtiyacı eşit yurttaşlık. Bu temelde bir düzen ancak barış içinde ortak geleceği garanti eder. HDP inançların eşitliği ve özgürlüğü her zeminde her fırsata söylemeye devam ediyor” dedi.

Diğer muhalefet partilerine çağrı 

Hükümetin savaş politikalarını sonucu olarak krizlerin derinleştiğini ifade eden Sancar, hafta içi Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek olan tezkerelere değinerek şunlara dikkat çekti:

Tezkereler yeniden Meclis’e sunuldu. Bunlar salı günü görüşülecek. Burada amacın ne olduğunu aslında herkes biliyor. İktidar savaş politikalarıyla varlığını güvence altına almaya çalışıyor. Tezkerelerin de buna hizmet edeceğini herkes görmeli. Savaş karşıtlığı ve barış için mücadele temelinde buluşma zorunluluğumuz var. Gelecek için bir umut daha iyi bir ülke için umut vermeliyiz. Çağrılarımızı yeniliyoruz, iktidarın tezkere ve savaş oyunlarına hayır deyin. Buna şimdiden karşı çıkalım. Önümüze açabilecekleri maceralara şimdiden karşı çıkalım. Bu konuda uzlaşmazsak temel hususları ortaklaştırıp biri irade ortaya koyamazsak, topluma yeni bir vaatte bulunma konusunda gerçekçi olamayız.

‘Barışı inşa edebiliriz’

Özgür bir yaşam sürmeyi vaad ediyorsak, bu politikaların farkına varmalı ve hep birlikte karşı çıkmalıyız. HDP gelecekte barışın inşasını toplumun bütün kesimleriyle müzakere ederek yapmakta kararlıdır. Müzakere ve diyalog yollarını açık tutarak barışı inşaa edebiliriz. Demokratik geleceği birlikte kurabilir. Özgür bir geleceği birlikte kurabiliriz. HDP, önümüzdeki dönemin yapıcı aktörü olma hedefinde kararlıdır, samimidir. Bu kararını da bütün demokrasi güçleriyle, emek ve meslek örgütleriyle, ezilenlerle ve ötekileştirilenlerle birlikte kullanmayı amaçlamaktadır. Bu toplantının buna hizmet edeceğine inancımızı bir daha ifade etmek isterim.

Toplantı, basına kapalı olarak devam ederken, Sancar, yarın Kepez Meydanı’nda saat 13.00’te yapılacak mitinge katılacak.

 

HABER MERKEZİ