HDP’den 3 dilde Res-el Seni etkinliği: ‘Neden bu coğrafyanın kimlikleri hikayelerini anadilde anlatamıyor?’

HDP’den 3 dilde Res-el Seni etkinliği: ‘Neden bu coğrafyanın kimlikleri hikayelerini anadilde anlatamıyor?’

HDP Samandağ’da Res El Seni (yılbaşı) kutlaması yaptı. Arapça, Kürtçe, Türkçe şarkıların söylendiği kutlamada anadil vurgusu yapıldı. HDP milletvekili Tülay Hatimoğulları, Türkiye’nin dil yönünde zengin bir ülke olduğunu ancak Türkçe dışındaki dillerin resmi alanlarda kullanılmasının yasak olduğunu hatırlattı.

Arap Alevilerin kutladığı Ras-el Seni Rumi-(Şemsi) miladi takvime göre ayın birine denk gelen 14 Ocak’ta kutlanıyor. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü, Antakya’nın Samandağ ilçesinde bulunan Yeniçarşı By Aslan Toplantı ve Konferans Salonu’nda, Res-el Seni (yılbaşı-yeni yıl) dolayısı ile etkinlik düzenledi. Etkinliğe, HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı, Halklar ve İnançlar Komisyonu Eş Sözcüsü ve Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları’nın aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

3 dilde ‘Yeni yılınız kutlu olsun’ pankartı

Salona Türkçe, Kürtçe Arapça ve Ermenice ‘Yeni yılınız kutlu olsun’ pankartı asıldı. Etkinlik Yerel Sanatçı Mehmet Menni’nin Arapça uzun hava ve oyun havaları söylemesiyle başladı.

Burada konuşma yapan Tülay Hatimoğulları, konuşmasını anadili Arapça’yla yaptı. Anadilin önemine vurgu yapan Hatimoğullar, Türkiye’nin dil yönünde zengin bir ülke olduğunu ancak Türkçe dışındaki dillerin resmi alanlarda kullanılmasının yasak olduğunu ifade etti. Tülay Hatimoğulları, şunları söyledi:

“Türkiye’nin her yerinde Siirt’te Urfa’da insanlar kendi dillerinde konuşabilseydi, muhabbet edebilseydi ne olurdu? Bu bizim anadilimiz neden hikayelerimizi anadilimizle anlatamıyoruz. Sadece Arapça değil. Türkiye tüm dillerin olduğu cennetin yeryüzündeki hali aslında. Neden bu coğrafyanın kimlikleri hikayelerini anadilde anlatamıyor.”

Hatimoğulları, HDP’nin bu anlayışla mücadele ettiğinin altını çizerek, “İşte HDP mücadelesi, herkesin kendi anadili ile beraberce barış içinde yaşaması içindir” diye konuştu.

‘HDP tüm halkların birlikte oturduğu masadır’

Tülay Hatimoğulları’nın ardından söz alan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da, barış vurgusunda bulunarak, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün Vakıflı’ya da gittik bir masada oturduk. Masada Ermeni, Arap Alevi Sünni vardı. HDP işte o masadır. HDP tüm halkların birlikte oturduğu masadır. Sadece Türkiye için değil tüm bölge için barış istedik. Hükûmet ne yaptı; yüzyıllardır bir arada yaşayan halkları düşman etti. Komşudaki savaşın ortasına girerek,  her türlü çeteyi besledi. Kürt düşmanlığı, Arap, Alevi düşmanlığı yaptı. Bu kadar işsizlik yoksulluğun sebebi de hükümetin savaşın içinden olmasından kaynaklı. Bu iktidar savaş istiyor biz de buna karşı bölgesel barış için mücadele ediyoruz. Suriye’de savaşa değil barışa ihtiyaç var.”

Etkinlik, Kaldırım Müzik Topluluğu sanatçıları ile Abdal Haluk Tolga İlhan’nın sahne almasının ardından sona erdi.

HABER MERKEZİ