HDP’den DEVA Partisi’ne ziyaret: Topyekun iktidar değişikliğine gidilmeli

HDP’den DEVA Partisi’ne ziyaret: Topyekun iktidar değişikliğine gidilmeli

DEVA Partisi’ni ziyaret eden HDP heyeti toplumsal barışın demokrasiye giden yolun en sağlam kapası olduğunu söyledi ve erken seçim çağrısında bulundu. Ali Babacan ise güçlendirilmiş parlamenter sistemin önemine değinerek “Topyekun bir iktidar değişikliğine gidilmeli” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Merkez Yürütme Kurulu’nda aldığı siyasi parti ziyaretleri kararı kapsamında bugün Eş Genel Başkanlar Pervin Buldan ve Mithat Sancar başkanlığındaki heyet, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile görüşme gerçekleştirdi.

Görüşme sonrası basına yapılan açıklamada konuşmalara dair bilgi verildi. İlk olarak konuşan Pervin Buldan, önemli ve kıymetli bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’nin geleceği açısından duyduğumuz kaygılar, başta ekonomik kriz olmak üzere çoklu krizlerin yaşandığı bir ortamda böylesi bir görüşmenin önemli ve kıymetli olduğunu belirtmek istiyorum” dedi.

Erken seçim konuşuldu

Türkiye’nin bir felakete doğru sürüklendiğini söyleyen Buldan, “Muhalefet partileri olarak üzerimizde büyük bir sorumluluk olduğu hissiyatından kaynaklı bu görüşmelerin daha da devam edeceğini belirtmek istiyorum. Bugünkü görüşmemizde iki ana tema üzerinde durduk. Birincisi ekonomik kriz, bu ekonomik krize nasıl bir çare bulabiliriz muhalefet partileri olarak. Bu çarenin vazgeçilmez bir unsuru olarak Türkiye’de bir erken seçimin olması gerektiğini düşünüyoruz ve bugün DEVA Partisi ile de konuştuk. Bir erken seçim çağrısını bir kez daha yinelemek istiyorum” şeklinde konuştu.

‘Yıkıcı anlayışa karşı yapıcı yaklaşım’

Ardından söz alan Mithat Sancar, bu görüşmelerdeki asıl amaçlarının muhalefet partileri arasında istişare ve diyalog mekanizmalarının işlemesini sağlamak olduğunu söyledi. Sancar, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

Karşımızda her türlü yöntemle iktidarını sürdürme hesabı yapan bir anlayış var. Böyle bir anlayışa karşı da demokratik mekanizmaları işletmekte kararlı olduğumuzu gösterecek büyük bir muhalefet bloğuna ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.

 

Amaç burada ittifakları tartışmak değil, amaç sorunlar karşısında ortak iradeyi ortaya çıkaracak mekanizmaları işletmektir. Bu iktidarın asıl ayakta kalma yöntemleri arasında ayrıştırma, kutuplaştırma, düşmanlaştırma anlayışının çok özel bir yeri olduğunu hepiniz biliyorsunuz. Buna karşı da en etkili yöntem diyalog, müzakere ve istişare mekanizmalarını yerleştirmek ve yaygınlaştırmaktır. İktidarın yıkıcı anlayışı karşısında yapıcı yaklaşım en önemli çıkış çaresidir. Toplumsal barış demokrasiye giden yolun en sağlam kapısıdır. DEVA Partisi ile büyük bir mutabakat içinde olduğumuzu görmekten son derece memnunuz.

‘Demokrasi ve hukuk krizi yaşanıyor’

Daha sonra konuşan Ali Babacan ise Türkiye’nin bir çoklu kriz ortamında geçtiğini söyledi. Ayın zamanda derin bir hukuk ve demokrasi krizi ile karşı karşıya oluklarını ifade eden Babacan, şunları dile getirdi:

Belki şu son birkaç yıldır ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik halkımızın gündeminde en ön sıralarda olsa da aslında ülkemiz çok derin bir hukuk ve adalet krizinden geçmekte, çok derin bir demokrasi krizinden geçmekte. Dış politikadan tutun eğitime kadar her alanda krizler yaşıyoruz. Ve bu krizin sebeplerine baktığımızda burada kötü yönetimi görüyoruz. Kötü yönetim sadece sistem meselesi de değil. Mutlaka ülkemizin güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçmesi gerekiyor. Ama aynı zamanda ülkeyi yöneten zihniyetin değişmesi ve topyekun bir iktidar değişikliği gerekiyor. Bu da ancak seçimle mümkün.

‘İlk adım özgürlükler olmalı’

İlk adımı mutlaka özgürlüklerle başlatmak gerekiyor.  Basın özgürlüğü, ifade özgürlüğü, sivil toplum, meslek örgütleri, bunların üzerindeki baskıların kalmasını ülkenin sorunlarının çözümünde ilk adım olması gerektiğini düşünüyoruz.

 

Kurumsal yapılarımız örselenmiş durumda. Hukuk tanımayan, kuralları tanımayan bir yönetim zihniyeti var. Kurumları önceleyen ve kural bazlı, hukuka bağlılığı esas alan bir yönetimle ülkenin idare edilmesi gerekiyor. Bunun için çalışıyor, hazırlanıyoruz.

 

Türkiye’de güçlendirilmiş bir parlamenter sistemin uygulanması gerektiğini savunan siyasi partilerle daha yakın bir istişare içerisindeyiz. HDP Eşbaşkanları sayın Buldan ve Sancar’la hem mevcut ekonomik kriz ile ilgili konuları değerlendirdik, hem de üzerinde çalışmış olduğumuz güçlendirilmiş parlamenter sistemin geldiği aşama konusunda bilgilendirme yapmış olduk.

 

HABER MERKEZİ