HDP’den ekolojik bütçe buluşması

HDP’den ekolojik bütçe buluşması

HDP İstanbul’da “Ekoloji Temelli Bütçe” buluşması gerçekleştirdi. Yapılan açıklamalarda AKP ve MHP’nin karanlık odalarda bütçe görüşmeleri yürüttüğü belirtilerek “ekolojik bir bütçenin mücadelesini yürütüyoruz” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), Ağrı’da startını verdiği “Bütçe Buluşmaları”nın ikincisini, “Ekoloji Temelli Bütçe” başlığıyla İstanbul’da gerçekleştirdi.

Taksim’de bulunan bir otelde yapılan basın toplantısına HDP’li milletvekilleri, komisyon sözcüleri ve parti yöneticileri katıldı.

Toplantıda konuşan Ekoloji Komisyonu Eş sözcüsü Menekşe Kızıldere, “Ekolojik alanda mücadele edenlerin sözünü direk parlamentoya taşıyabilmek için çalışma yürütüyoruz” dedi.

“İş ve Aş Buluşmaları” kapsamında yaptıkları ziyaretlere değinen Kızıldere, ekolojik bir bütçenin nasıl hazırlanacağını ortaya koymak istediklerini ifade etti.

‘Ekolojik sistemi merkezimize alıyoruz’

Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, ekolojik sistemi merkezlerine altıklarını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

Hangi politika olursa olsun ekolojiyi hedef almak zorundadır. Adaletsiz sisteme karşı ekolojik sistemi merkezimize alıyoruz. Bu anlamda iktidarı, ekolojik yaşamı inşa etmek konusunda zorlayacağız. Bu iktidarın yarattığı ekolojik yıkımları iptal edip, demokratik bir ekolojik sistemi oluşturmaya çalışacağız.

‘Karanlık odalarda bütçe görüşmesi’

Daha sonra konuşan HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise AKP ve MHP’nin bütçe görüşmelerini “karanlık odalarda” gerçekleştirdiğini ifade etti. Şeffaf ve denetlenebilir bir bütçe hedeflediklerini belirten Beştaş, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

Karanlık odalarda, kendi aralarında ‘rantı nasıl dağıtalım’ konusu geçiyor. Bütçe hakkı halkın en temel hakkıdır. Bu halkın bütçenin nasıl, nereye, harcandığını bilmeye hakkı var. İktidarı boyunca ekolojik bir tutum sergilemedi bu iktidar. En can yakıcı örneği orman yangınlarıdır. Bu karanlık tablonun oluşmasında bütçe kanunu yer alıyor. AKP bunu gizili olarak ortağıyla birlikte yapıyor. Yüzde 1’e göre düzenlenen bütçe, bütçe değildir. Biz yüzde 80’i aşan bir kanunun hayat bulmasını düşünüyoruz.

Konuşmaların ardından toplantı basına kapalı şekilde devam etti.

 

HABER MERKEZİ