HDP’den Erdoğan’a yanıt: Kürt sorunu değil, sizin iktidarınız çözüldü

HDP’den Erdoğan’a yanıt: Kürt sorunu değil, sizin iktidarınız çözüldü

“Kürt sorunu yoktur, biz o işi çözdük” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yanıt veren HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Çözülen Kürt sorunu değil, çözülen sizin iktidarınız ve tasfiye planlarınızdır” dedi.

“Kürt sorununda muhatap tartışmasına açıklık getiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Demokratik ve barışçıl bir çözümün yeri de elbette Meclis’tir. Bu gerçeklik çözüm sürecinde Sayın Öcalan tarafından defalarca dile getirilmiştir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, parti Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu.

Kritik bir dönemeçten geçildiğini belirten Günay, Türkiye’nin bugünkü koşulları kaldırmadığını ve uçuruma doğru sürüklendiğini belirtti. Koşullar değişimi dayattığını ifade eden Günay, “Muhalefet kanadının son dönemlerde başlattığı Kürt sorununda çözüm ve muhataplık tartışmalarını önemli buluyoruz” dedi.

HDP’nin 27 Eylül’de açıklayacağı deklarasyona değinen Günay, “Deklarasyonumuz nefes almakta zorlanan topluma nefes aldıracak, tıkanmış ve sorunlara çözüm bulmaktan uzak siyaset kurumuna yeni bir politik perspektif sunacaktır” diye konuştu.

Muhatap tartışması

Kürt sorununda muhatap tartışmalarını da yorumlaya Günay, şöyle devam etti:

“Kürt sorunu ve muhataplık meselesi üzerinden Türkiye’yi tekrar çözümsüzlüğe mahkûm edecek negatif yaklaşımlar görüyoruz. Buradan şunu net bir şekilde vurgulamak isterim. Kürt halkının talepleri nettir, sorunun muhatapları bellidir, çözüm yolu açıktır. Çözüm tartışmaları ciddiyetle, geçmişten ders çıkararak ve yaşananları inkar etmeden yürütülmelidir. Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu tartışmayı başlatmış olmasını muhalefetin çözüm konusunda inisiyatif alma istemini kıymetli buluyoruz. Türkiye bu tartışmayı geçmişte yaşananları inkar etmeden, yaşadıklarından dersler çıkararak, siyasi bir ciddiyet ve olgunlukla yürütmelidir.”

Demokratik ve barışçıl bir çözümün yeri de elbette Meclis’tir. Bu gerçeklik çözüm sürecinde Sayın Öcalan tarafından defalarca dile getirilmiştir. Yasalar çıkarılmalı ve süreç Meclis’in şahitliğinde güvence altına alınmalı, atılacak tüm adımlar yasalaşmalı demiştir. Öcalan için Meclis sadece sürecin güvence altına alınmasının değil, barış sürecinin kalıcı hale getirilmesinin de adresiydi. Ayrıca sadece AKP’nin de değil başta CHP olmak üzere Meclis’te bulunan tüm partilerin sürece dahil edilmesi gerektiğini aynı şekilde çokça ifade etmişti. Bunlar hafızalardaki yerlerini hala koruyor.”

Erdoğan’a yanıt

“Kürt sorunu yoktur, biz o işi çözdük” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yanıt veren Günay, şu ifadeleri kullandı:

“Çözülen Kürt sorunu değil, çözülen sizin iktidarınızdır, kumpas davalarınız, tasfiye planlarınızdır. Bizler HDP olarak yargının önüne iliklenen düğmeyi söküp atacağımızın sözünü veriyoruz. En başta söylediğimizi daha vurgulu daha yüksek sesle bir daha söylüyoruz. HDP’yi ancak halk yargılar. Ama er ya da geç tüm yalan, dolan, yolsuzluk, katliam ve usulsüzlükleriniz başta olmak üzere topluma karşı işlenen suçların hesabını bu halk soracak, yargı önünde bizler soracağız, demokratik siyasetle bizler soracağız.”

HABER MERKEZİ