HDP’li Bakırhan: Üçüncü Yol ile toplum seçeneksiz değil

HDP’li Bakırhan: Üçüncü Yol ile toplum seçeneksiz değil

Sol partiler ile yapılan görüşmeyi değerlendiren HDP’li Tuncer Bakırhan, ikinci toplantıda masanın genişlemesi, yol haritası ve bunun mekanizmasını tartışacaklarını söyleyerek, “Ezilen halk yeni seçenek arıyor. Toplumu seçeneksiz bırakan bir siyaset, halka hesabı kaybolarak öder” dedi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) çağrısıyla bir araya gelen Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye Komünist Partisi (TKP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) ve Halkevleri, mücadelenin ortaklaşması yönünde ilk deklarasyonu kamuoyuyla paylaştı.

HDP’nin STK ve Siyasi Partilerle İlişkiler Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, gerçekleşen toplantı, sonrasında gelişen tartışmalar ve nasıl bir ittifak tahayyül ettiklerine ilişkin Mezopotamya Ajansı’ndan Berivan Altan’a konuştu.

Masa genişleyecek

Bir araya gelişlerin devam edeceği bilgisini veren Bakırhan, şunları dile getirdi:

İkinci bir toplantı çağrımız olacak. Bunun alt yapı hazırlıklarını tamamladıktan sonra HDP olarak çağrıda bulunacağız. Bu toplantıda Türkiye’nin temel gündemlerine dair tartışma yürütüp, başlıklar çıkaracağız.

 

İkinci olarak bu başlıklar üzerine nasıl bir yol haritası izleyeceğimizi ve bunu hangi araçlarla yapacağımızı kararlaştıracağız. Bu mücadele ortaklığı masasını kimlerle nasıl büyüteceğimizi böylelikle netleştireceğiz. Mevcut masa etrafında olması gereken ancak ilk etapta davet edemediğimiz ve mevcut koşullarda güç ve destek alacağımız diğer toplumsal muhalefet güçleriyle de katılımları yönünde görüşmeler gerçekleştireceğiz.

 

İkinci toplantımız çok önemli olacak; burada sonrasındaki yol haritasına dair bir mekanizma da ortaya çıkmalıdır diye düşünüyoruz. İkinci toplantımızı 6 Şubat’tan sonrasına planlıyoruz; tabii katılan kurumların da yoğunluğunu dikkate alarak, tarih belirleyeceğiz.

‘Özgürlükçü laikliği savunuyoruz’

Bazı çevreler tarafından getirilen laiklik eleştirilerine de yanıt veren Bakırhan, “Biz klasik 80-100 yıldır süregelen laiklik anlayışını eleştiren bir partiyiz. Referansı devlet ve din ya da dini kurumlar olan bir yönetim biçimini benimsemiyoruz. Özgürlükçü laikliği savunuyoruz. HDP’nin laiklikle bir sorunu yok. Ama ulusalcı, devletçi bir laikliği de reddediyoruz” şeklinde konuştu.

HDP’nin Üçüncü Yol ile nasıl bir ittifak kurmak istediğine dair soruya yanıt veren Bakırhan, şu değerlendirmede bulundu:

‘Halk yeni bir seçenek arıyor’

Derdimiz çok açık. Türkiye’de demokrasinin gelişmesi, bütün insanların eşit yurttaş olarak bir arada yaşaması. Türkiye’de hiçbir zaman olmadığı kadar zor durumda olan ezilen halk gerçek bir yeni seçenek arıyor. Biri baskıcı, otoriter yönetim anlayışını diğeri var olan sistemi restore edeceğini beyan eden iki farklı anlayışla karşı karşıyayız. Biz bu ittifaklara karşı üçüncü bir yol (üçüncü seçenek) sunuyor ve çözüm üretmeye çalışıyoruz. Mevcut iktidar ve onun karşısındaki blokun Türkiye’deki temel sorunları çözmeyeceğini çok iyi biliyoruz. Bunlara alternatif olarak Demokrasi İttifakı’nı, Üçüncü Yolu ortaya koyuyoruz.

 

Biz birliği sadece sol, sosyalist cepheyle oluşturmaya çalışmıyoruz, çeşitli inanç grupları, emek ve meslek örgütleri, kadınlar, çevreciler gibi kaygı sahibi pek çok toplumsal oluşumun yanında eş zamanlı olarak Kürtlerin kendi içinde oluşturduğu bir ittifakımız da var ki onlarla da çok ciddi bir çalışma yürütüyoruz.

‘Toplumu seçeneksiz bırakan hesabını halka öder’

Toplumu seçeneksiz bırakan bir siyaset, halka hesabı kaybolarak öder. Biz kararlıyız, kesinlikle sistemin ve sistem içi restorasyonla uğraşan ve bunu da bir seçenek gibi Türkiye halklarının önüne koymaya çalışan bu anlayışların dışında bir seçeneğiz. Bu sistemde artık restorasyonla, küçük değişikliklerle, milliyetçi hassasiyetlerle, toplumu düzlüğe, refaha, demokrasiye, eşit yurttaşlığa, insanca yaşama kavuşturmak olanaksızdır. Bunun tam da karşılığı üçüncü yol dediğimiz Demokrasi İttifakı’dır.

 

HABER MERKEZİ