HDP’li Coşkun ‘Basın üzerindeki baskıları’ sordu

HDP’li Coşkun ‘Basın üzerindeki baskıları’ sordu

HDP Milletvekili Şevin Coşkun Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a gazeteciler ve basın üzerindeki baskıları sorarak, basın ve ifade özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

HDP Muş Milletvekili Şevin Coşkun 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

Coşkun, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Anayasa’da basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili düzenlemeleri hatırlatarak, Türkiye’nin bu konuda uluslararası standartların altında kaldığına dikkat çekti.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin (DFG) raporunu hatırlatan Coşkun, “2021 yılında 55 gazeteci saldırıya uğradı ve bunlardan 2’si yaşamını yitirdi. 2021 yılı içerisinde gazetecilerden 61’i gözaltına alındı, 6’sı tutuklandı, 23’ü işkence ve kötü muameleye maruz kaldı, 54’ü hakkında soruşturma açıldı. 47 gazeteciye hapis ve para cezaları verildi ve halen cezaevlerinde 62 gazeteci bulunmaktadır. RTÜK tarafından 12 yayın kuruluşuna 59 ceza verildi. 4 gazeteye 115 gün ilan ve reklam kesme cezası verildi ve 122 yayına yasak getirildi. Bir yıl içinde bin 460 habere erişim engelli getirildi. 64 internet sitesi erişime kapatılarak yayınları durduruldu” dedi.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün; 2021 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi raporuna göre; Türkiye 180 ülke içinde 153. sırada olduğunu hatırlatan Coşkun “Özgür bir basının olması ve işleyebilmesi için basın; bağımsız, çoğulcu, her açıdan şeffaf ve bilgiye ulaşılabilir olmalı, gazeteciler mesleki faaliyetlerini özgürce icra edebilmelidir.

Tüm bu hatırlatmalardan sonra Coşkun, Oktay’a yönelik şu 12 soruya yanıt vermesini istedi:

  1. Basın özgürlüğüne ilişkin Anayasa’nın ilgili maddelerine rağmen, gazetecilik faaliyetleri nedeniyle gazetecilerin gözaltına alınması ve tutuklanmasının gerekçesi nedir?
  2. 2002’den bu yana kaç basın kurumu kapatıldı, kaç gazeteci yargılandı ve kaç gazeteci işsiz kaldı?
  3. Türkiye’nin medya ve ifade özgürlüğü bakımından en kısıtlayıcı ülkelerden biri olmasının önüne geçmek için bir çalışmanız olacak mıdır?
  4. 2002 – 2022 yılları arasında basın kartı iptal edilen basın çalışanı sayısı kaçtır? Bu iptallerin gerekçeleri nedir?
  5. 2015 yılından bu yana gazetecilerin mesleklerini yapmalarını engelleyen ve gazetecilere şiddet uygulayan kolluk kuvvetleri hakkında açılan dava sayısı kaçtır?
  6. 2021 yılında Devlet gelirleriyle hangi basın yayın kuruluşlarına reklam, ilan gibi destekler yapılmıştır? Yapılan desteklerin miktarı kamuoyuyla paylaşılacak mıdır?
  7. 2021 yılında Basın İlan Kurumu kaç basın-yayın organına kaç gün ilan kesme cezası vermiştir, bu basın-yayın organları hangileridir?
  8. 2021 yılında Bilgi Teknolojileri Kurumu ya da mahkemeler aracılığıyla kaç basın-yayın kurumunun internet sitelerine erişim engeli getirilmiştir?
  9.  Türkiye’de ulusal ve yerel haber yapan kurum sayısı kaçtır? Kaçı Türkçe dışında bir dilde yayın yapmaktadır?
  10. Son 5 yılda kaç gazeteci ve medya temsilcisi işten çıkarılmıştır?
  11. 10 Ocak 2022 Çalışan Gazeteciler Günü’nü itibariyle işsizlik nedeniyle çalışamayan gazeteci sayısı kaçtır?
  12. 10 Ocak 2022 itibari ile hasta tutuklu gazetecilerin sayısı kaçtır?
HABER MERKEZİ