HDP’li Hatimoğulları’ndan hava harekatına tepki: ‘Bölgeye sadece çatışma taşırsınız’

HDP’li Hatimoğulları’ndan hava harekatına tepki: ‘Bölgeye sadece çatışma taşırsınız’

Şengal ve Mahmur’a yapılan hava harekatına Genel Kurul’da tepki gösteren HDP’li Tülay Hatimoğulları, “Bölgeye sadece çatışma taşırsınız. Ondan sonra da kalkıp ‘Kürtler kardeşimizdir’ derseniz Kürtler buna inanmaz” dedi.

Meclis Genel Kurulu’nda AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla gelen Aden Körfezi, Somali kara suları ve açıkları, Arap Denizi ve mücavir bölgelerde vuku bulan deniz haydutluğu ve silahlı soygun eylemlerine dair Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) bulunması için verilen tezkerenin bir yıl uzatılması görüşüldü.

Genel Kurul’da yapılan görüşmelerde Halkların Demokratik Partisi (HDP) grubu adına Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuştu. IŞİD’in Haseke’nin Sinaa Cezaevi’ne yaptığı operasyona değinen Hatimoğulları, Şengal, Mahmur ile Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik gerçekleştirilen hava harekatına ilişkin şunları söyledi:

“Suriye’de IŞİD’in öncülüğünde bir operasyon gerçekleşti. Neden IŞİD’in öncülüğü diyoruz? Neden IŞİD kendisi yaptı demiyoruz? Çünkü IŞİD’in öncülüğünde yapılan bu operasyona birçok kesim ciddi olarak destek vermiştir. Mesela bu saldırıyı gerçekleştiren insanlar Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerden geçmiş ayrıca Kobani’den gelen desteklere SİHA’larla karşılık verilmiştir. Bu demektir ki bu operasyon doğrudan başkaları tarafından yönetilmiş ve aynı zamanda Türkiye’nin kontrolündeki bölgelerin bunda önemli bir payı var. Bu saldırıda aynı zamanda NATO menşeli silahlar da kullanılmış. NATO bu konuda gerçekten bir açıklama yapmalı ve bu konuda ‘IŞİD’e karşı mücadele ediyoruz’ gibi rol yapmaktan insanların kaçınması gerekiyor. IŞİD’le gerçekten mücadele edilmediği sürece IŞİD sadece Suriye halklarına değil, bölgenin tamamına başta Türkiye olmak üzere zarar verecektir.

‘Güvencesiz Haseke güvencesiz Kürt’

Güvencesiz bir Haseke demek, güvencesiz Kürt halkı, Arap halkı demektir. Ondan sonra da hiç kimse kusura bakmasın, kardeşlikten falan bahsetmeye kalkışmasın. Burada yapılması gerekeni her zaman barışa destek olmak konusunda vurgularımızı bu çerçevede yapmaya devam edeceğiz. Herkes biliyor ki IŞİD sadece belli bir etnik gruptan oluşmuyor, çok farklı ülkelerin yurttaşları var ve kendi yurttaşlarını oradan almalılar. Bunun yanı sıra uluslararası mahkemeler kurulmalıdır ve bu kişiler oralarda yargılanmalıdır. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir davada IŞİD’in Türkiye vilayeti sorumlusu olduğu iddia edilen Ebu Usame El Türki kod isimli Kasım Güler yakalanmıştı ve itirafları yansıdı bugün basına. İtiraflarında Türkiye’deki siyasi liderler, belediye başkanı, LGBTİ’ler, cemevleri ve Adana İncirlik Üssü’ne saldırı planlandığı şeklinde itiraflarındaki belgelerde, yetmiş sayfalık itiraf, bunlar orada yer alıyor.

‘Kaos ortamında seçim planlıyor’

Kaos ortamında seçime hazırlanan AKP iktidarı belli ki bu güçleri farklı biçimlerde ülkede daha önce kullandığı gibi kullanmayı planlıyor. Buradan bir kez daha uyaralım: Türkiye’de herhangi bir siyasi lider, herhangi bir yurttaş, herhangi bir vatandaş, herhangi bir Alevi kurumu ya da bunun tersinden, Alevi-Sünni çatışmasını buradan beslemeyi hedefleyen plan ve projeleriniz varsa bunu IŞİD üzerinden yapmak, bundan ekmek çıkmayacaktır, yeterince bu taktikleriniz bu ülkede teşhir olmuştur.

Mahmur, Şengal ve Kuzey-Doğu Suriye harekatı

Yine buradan şunu ifade etmek istiyorum: Dün Mahmur, Şengal ve Kuzey Doğu Suriye’deki Derik bölgesi bombalandı ve burada çok sayıda sivil yurttaşın hayatını kaybettiğine dair bilgiler var. Mahmur kampı bir mülteci kampıdır ve 1998’de Birleşmiş Milletler tarafından kurulmuştur, savaş mağduru ağırlıklı olarak Kürt halkının yaşadığı bir bölgedir ve bu bölge Erbil’e 100 kilometre uzaklıkta, böyle bir bölge. Şimdi, böyle bir bölgeyi gidiyorsunuz bombalıyorsunuz -tırnak içinde- adına ‘terör’ diyorsunuz, öte yandan da Yunanistan sınırında donarak ölüme terk edilen mülteciler için timsah gözyaşı döküyorsunuz, buna hiç kimse inanmaz. Yunanistan’daki mülteciyle Mahmur kampındaki mülteci arasında ne fark var?

‘Birine ağlarken ötekini bombalamanın ne anlamı var?’

Birine ağlarken ötekini bombalamanın ne anlamı var? Bunun adına ‘terörle mücadele’ diye bir kılıf giydirerek başarılı olacağınızı zannediyorsanız. Bölgeye sadece çatışma taşırsınız, bunun ötesi olmaz. Ondan sonra da kalkıp ‘Kürtler kardeşimizdir’ derseniz Kürtler de buna inanmaz, inanmadıklarını da pratikte görüyorsunuz. Bahsini ettiğimiz bütün bu bölgelerde, sıcak çatışmaların olduğu bölgelerde yaşamını kaybedenler insan; sizin gibi bizim gibi aile sahibi, çoluk çocuk sahibi olan insanlar, hayatlarını, normal yaşamlarını idame ettirmeye çalışan insanlar. Yani özellikle bu iktidar bu bölgede çatışmaları derinleştiren, savaş politikalarını derinleştiren yol alıyor. Yurtta, bölgede, dünyada barış ilkesinden asla taviz vermemeliyiz. Bunun için Türkiye’de köklü bir değişime ihtiyaç var, bu imkansız değildir, değiştireceğiz ve barışı inşa edeceğiz.”

HABER MERKEZİ