HDP’li Pervin Buldan: Cezaevlerinde fiili idam cezası dayatılıyor

HDP’li Pervin Buldan: Cezaevlerinde fiili idam cezası dayatılıyor

İnfazı yakılan ve hasta tutukluların yakınlarının da katıldığı grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Tutsaklara adeta fiili bir idam cezası dayatılmaktadır. Adalet Bakanlığına çağrıda bulunuyorum: Ölümlere sebep olmayın. İnfaz yakmalara son verin “dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu. Van, Diyarbakır, Şırnak, Batman, Mardin, Yüksekova, Siirt, Çukurova ve İstanbul’dan Ankara’ya gelen hasta ve infazı yakılan tutuklu aileleri de grup toplantısına katıldı.

‘Fiili idam cezası dayatılıyor’

Cezaevlerinde yaşanan sorunlara değinen Buldan, şunları dile getirdi:

Cezaevleri güncel ve yakıcı bir gündem olmaya devam etmektedir. Özellikle ağır hasta tutsaklar ağır hastalıkları ve cezaevinde kalamaz raporlarına rağmen işkenceli bir ölüm sürecine terk edilmektedir. Bu yüzden sadece Aralık ayı içerisinde 6 tutsak yaşamını yitirdi. Cezaevine sağ giren tutukluların tabutu çıkmaktadır. Bugün tutsaklara adeta fiili bir idam cezası dayatılmaktadır. Yine cezaevlerinde keyfi aramalar, görüş yasakları, darp, işkence, taciz ve tahliyelerin keyfi disiplin cezalarıyla engellenmesi yaygın bir uygulama halini almıştır.

‘Ülke yarı açık cezaevine dönüştü’

İnfaz yakmalar tam bir hukuk dışılıktır, rehine politikasıdır. Cezaevlerini bir toplama kampına çeviren bu iktidar, haksız ve hukuksuz tutuklamalarla ülkeyi de yarı açık cezaevine dönüştürmüştür.

 

Elbette biz bu hukuksuzlukların peşini asla bırakmayacağız. İntihar adı altında işlenen cinayetlerin de ölüme terk edilen hasta tutsakların da infaz yakmaların da takipçisi olmaya ve adalet için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bugünkü iktidarın gücüne güvenen tüm bürokratlara, yöneticilere tekrar sesleniyorum. Cezasızlık zırhına güvenerek sürdürdüğünüz hukuk dışı, insanlık dışı uygulamalardan bir an önce vazgeçin! Bu iktidar mutlaka değişecektir. İşte o zaman cezasızlık zırhınız da ortadan kalkacak ve işlediğiniz bütün hukuksuzluklar adalet önünde bir bir karşınıza çıkacaktır.

 

Buradan Adalet Bakanlığına tekrar çağrıda bulunuyorum: Ailelerin feryadına kulak verin! Cezaevlerindeki insanlık dışı uygulamalara derhal son verin! Fiili idam cezasını durdurun! Yarın çok geç olmadan Aysel Tuğluk özelinde tüm hasta tutsaklara tahliye yolunu açın! Ölümlere sebep olmayın! İnfaz yakmalara son verin. Hukuka uyun!

Saldırgana ‘arkandayız’ mesajı veriyorlar

Buldan, HDP’nin İstanbul’daki Bahçelievler ilçe binasına yönelik saldırı girişiminde bulunan Muhammed Eren Sütçü’nün serbest bırakılması hakkında, “Ağzını açan vekilimizin dokunulmazlığının kaldırılması için uğraşan AKP yargısı, tetikçilere dokunulmazlık ve cezasızlık zırhı kazandırmaktadır. Bu saldırganı serbest bırakmak ‘sen HDP’ye saldırmaya devam edebilirsin, biz senin arkandayız’ mesajından başka bir şey değil” değerlendirmesinde bulundu.

’31 Mart’ın intikamını alıyorlar’

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne teftiş atanması ile ilgili de değerlendirmede bulunan Buldan, “İBB üzerinde bir kumpas başlattılar, 31 Mart’ın intikamını almaya devam ediyorlar. İstanbul üzerinden tüm ülkeyi, tüm demokrasi güçlerini tehdit ediyorlar. Yandaşları İstanbul’dan geçiniyordu, belediyeyi kaybedince rant muslukları kapandığı için bu kadar saldırgan oldular ve yaralarının çok büyük olduğunu hepimiz biliyoruz” şeklinde konuştu.

 

HABER MERKEZİ