HDP Eşbaşkanı Sancar: En önemli görevimiz savaş karşıtı birliktir

HDP Eşbaşkanı Sancar: En önemli görevimiz savaş karşıtı birliktir

Kürdistani İttifak partileriyle yaptığı toplantıdan sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Türkiye’nin bütününde bir mücadele birlikteliği kurmak istediklerini belirterek “Üzerimize düşen en önemli görev en geniş savaş karşıtı birlikteliği oluşturmaktır” dedi.

Kürdistani İttifak partileri, Diyarbakır’da bir otelde toplantı düzenledi.

Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) , Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi-Türkiye (KDP-T), Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK), Azadi Hareketi, Kürdistan Demokrat Partisi-Kuzey (KDP-Bakur), Devrimci Demokrat Kürt Derneği (DDKD) ve HDP’li milletvekilleri katıldı.

Toplantı arasında ortak açıklamayı HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptı.

Sancar, Kürdistani ittfak partileri olarak bir araya gelmelerinin nedeninin HDP’nin 27 Eylül’de yayınladığı deklarasyona ilişkin görüş alış verişinde bulunmak olduğunu belirtti.

Kürdistani İttifak içerisinde olduklarını hatırlatan Sancar, partilerle toplantı alarak bundan sonraki süreçte barışa, demokrasiye, Kürt sorununun demokratik çözümüne ve Türkiye’nin yeni demokrasi başlangıcına ilişkin imkanlarını birleştirme kararıyla bir araya geldiklerini kaydetti.

‘İttifak mücadele ortaklığıdır’

Yayınladıkları deklarasyonla Türkiye’nin temel ve acil sorunlarına yönelik müzakere ve diyalog süreci başlattıklarını da ifade eden Sancar, şunları dile getirdi:

Sorunlarımızı siyaset zemininde, demokratik yollarla ve müzakere yöntemiyle çözebileceğimize inanıyoruz.

Bizim oluşturmaya çalıştığımız barış ve demokrasi ittifakı özellikle Kürt sorununda demokratik çözümü ve barışı hedefliyor ama Türkiye’nin bütününde demokratik başlangıcı da bunun ayrılmaz bir parçası olarak görüyoruz.

Bu amaçla hem Kürt bölgesinde hem de Türkiye’nin bütününde bir yol arkadaşlığı, bir mücadele birlikteliği ve geniş bir ittifak kurmak istiyoruz. İttifak bir mücadele ortaklığıdır.

Bundan sonra yolumuzu somutlaştırarak yine birlikte inşa edeceğiz. Geleceği birlikte kurma konusunda çalışmalarımızı güçlendireceğiz.

Şu anda Türkiye’nin en acil sorunlarının başında barış meselesi geliyor. Bu iktidar varlığını kutuplaştırma, gerilim, düşmanlaştırma politikalarına bağlamış gözüküyor.

Savaş, bu politikaların en önemli aracı olarak kullanılıyor. Son zamanlarda yine savaş naralarının yüksek sesle duymaya başladık. Üzerimize düşen en önemli görev şimdi ve hemen en geniş savaş karşıtı birlikteliği oluşturmaktır. Güçlü bir barış hareketine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var.

Öncelikle güçlü bir Kürt barış hareketine ihtiyacımız var. Gelin hep birlikte bir Kürt savaş karşıtlığı ittifakı oluşturalım. Savaşa öncelikle buradan en güçlü sesi en geniş katılımla yükseltelim.

Kürt barış hareketi eminim Türkiye’nin bütününü hızla etkisi altına alacak.

Sancar yaptığı konuşmaların ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Toplantı basına kapalı olarak devam etti.

HABER MERKEZİ