HDP’li tutuklu milletvekillerine Garibe Gezer için slogan attıkları gerekçesiyle ceza verildi

HDP’li tutuklu milletvekillerine Garibe Gezer için slogan attıkları gerekçesiyle ceza verildi

HDP’li tutuklu milletvekillerine Garibe Gezer’in ölümünün ardından slogan attıkları gerekçesiyle “haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma” cezası verildi.

MA’nın haberine göre, Figen Yüksekdağ,  Edibe Şahin ve Gülser Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 15 kişi hakkında “Gereksiz olarak marş söylemek ve slogan atmak” gerekçesiyle “haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama” cezası verildi.

Adalet Bakanlığı Kocaeli 1 Nolu F Tipi Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü (Disiplin Kurulu Başkanlığı)nın 17 Aralık 2021 tarihli kararında HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ,HDP eski Milletvekili ve Dersim Belediyesi Başkanı Edibe Şahin, HDP eski Milletvekili Aysel Tuğluk ve  HDP eski Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 15 kişi hakkında cezaevinde  yaşamını yitiren Garibe Gezer’in ölümü sonrası “Katil devlet hesap verecek”, “Baskılar bizi yıldıramaz”, “Jin-jiyan-azadi” sloganları attıkları gerekçesiyle “haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama” disiplin cezası verildi.

‘Soruşturulması gereken Gezer’in ölümü’
Soruşturma nedeniyle dilekçe yazan Figen Yüksekdağ, soruşturulması gereken şeyin Gezer’in ölümü olduğunu ifade etti. Dilekçesinde, sorumluların bulunup ölümün aydınlatılmasını isteyen Yüksekdağ, sorumluların hesap vermesi gerektiğini belirtti.
Kadınların Kürtçe savunma yapması kabul edilmedi
Bunun yanı sıra söz konusu soruşturmaya ilişkin ifadesi alınmak isteyen kadınlar, Kürtçe olarak beyanlarda bulunmak istedi. Ancak cezaevi idaresi, Kürtçe olarak verilmek istenen beyanları kabul etmedi. İdare Kürtçe beyanı “örgüt propagandası” olarak değerlendirerek, savunmaları almadı. İdare ayrıca kadınların Kürtçedeki ısrarını “Türkçe bildiği halde Kürtçe ile savunma yapmak istedi” şeklinde değerlendirerek, bu şekilde işlendiği iddia edilen suçun kabul edildiğini ileri sürdü.
‘Aysel Tuğluk’a yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle ceza verilmedi’
Bunun yanı sıra kadınların aynı anda ve topluca Gezer’in ölümüne tepki gösterilmesi de suç olarak lanse edilmeye çalışıldı. İdare, bu durumu ise “örgütsel dayanışma” olduğunu iddia ederek, cezanın üst sınırdan verilmesini istedi. Bunun üzerine Cezaevi Disiplin Kurulu tarafından 14 kadına “Haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma” cezası verildi. Aysel Tuğluk’a ise yaşadığı sağlık sorunlarından ötürü ceza verilmedi. Verilen cezanın ardından kadınların avukatları Kocaeli İnfaz Hakimliğine itirazda bulundu.
Avukatlar karara itiraz etti

Avukatlar karara karşı Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Kararda “Cezaevinde kalamaz” raporuna rağmen tahliye edilmeyen Eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un da ismi yer aldı. Ancak Tuğluk’a hastalığı nedeniyle ceza verilmediği görüldü. Kararda, “Hükümlü Aysel Tuğluk sunmuş olduğu dilekçe işe slogan atmadığını, bu nedenle savunma yapmasını gerektirir bir durumun olmadığını beyan ettiği kısmında, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanlığının hükümlüde demans hastalığının kronik seyirli olduğu belirtilmesi nedeniyle hükümlünün sağlık durumu göz önüne alınarak ifadesi samimi bulunmuş ve ceza verilmemesi gerektiği değerlendirilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

HABER MERKEZİ