Hollanda basını: Savaş suçu soruşturmasına Türkiye nedeniyle ara verildi

Hollanda basını: Savaş suçu soruşturmasına Türkiye nedeniyle ara verildi

Hollanda Temsilciler Meclisi’nin Suriye’deki Türkiye destekli grupların savaş suçu işlediklerine dair soruşturmasına, Türkiye’nin tavrı nedeniyle ara verdiği bildirildi.

Hollanda’nın saygın gazetelerinden NRC Handelsblad’ın haberine göre, Hollanda hükümetinin “Suriye’de savaş suçu işleyen örgütlere yönelik desteğini” araştırmak üzere oluşturulan komisyon, Türkiye’nin örgüt yöneticileri ile yapılacak görüşmelerin içeriğine ilişkin ayrıntılı bilgi talebi üzerine çalışmalarına ara verdi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Türk yetkililer, Suriyeli örgüt yöneticilerine sorulacak soruların önceden kendilerine verilmesini ve görüşmenin içeriğinin kendileriyle paylaşılmasını istedi. Hollanda ise soruşturmanın bağımsızlığına gölge düşüreceği gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

Ne olmuştu?

Hollanda hükümeti, 2015-2018 yılları arasında Suriye’de Türkiye destekli “ılımlı muhalifler” olarak adlandırılan 22 örgüte 25 milyon euro tutarında para, malzeme ve eğitim desteği verdi.

“Non-Lethal Assistance” (NLA) programı kapsamında yapılan yardımlardan, savaş suçu da dahil çok sayıda ihlâle karıştıkları belirtilen örgütlerin de yararlandığı ortaya çıktı. Bunların arasında Sultan Murad Tugayları ve Ahrar el-Şam ile bağlantılı en az 3 örgütün bulunduğu belirlendi.

Hollanda Temsilciler Meclisi, bunun üzerine Başbakan Mark Rutte’nin karşı çıkmasına rağmen, bu yılın başlarında desteklenen örgütler konusunda bağımsız bir soruşturma komisyonu kurulmasını kararlaştırdı.

Tümgeneral Patrick Cammaert başkanlığında oluşturulan soruşturma komisyonu, Türkiye ve Suriye’nin kuzeyinde kapsamlı bir saha çalışması yaptıktan sonra, Ekim 2022’ye kadar, raporunu tamamlamayı planlıyordu. Fakat NRC Handelsblad gazetesine göre, Türkiye’nin tavrı yüzünden komisyon çalışmalarına ara verdi.

NRC Handelsblad’e konuşan Hollandalı yetkililere göre, Lahey hükümeti, Türkiye’nin soruşturma komisyonuna izin vermeyeceğini tahmin ediyordu. Çünkü Suriyeli muhalif gruplar, oldukça hassas Türk askeri operasyonlarına katılıyor. Ankara hükümeti bu konudaki bilgilerin sızdırılmasını önlemek istiyor.

HABER MERKEZİ