İbrahim’in gözyaşları – İbrahim Aslan

İbrahim’in gözyaşları – İbrahim Aslan


İbrahim Aslan


Instagram hesabına, acıdan kanarmışçasına dökülen gözyaşlarıyla çekilmiş bir fotoğraf ekledi. Altına şu notu düştü: “Kürt olduğumuzdan dolayı hep dışlandık, belki bu yaptığım şeyle değişir. Ne mutlu Kürt ve Türküm diyebilene… Hakkınızı helal edin.”
Sonra haberlere düştü. Şu AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın daha önceki gün övünerek anlattığı ve onlarca işçiye mezar olan İstanbul Havalimanı’nda özel güvenlik görevlisiymiş İbrahim Layık.
İş cinayeti diyen oldu, sevdiği kadına evlenme teklif ettiği ancak Kürt olduğu için kadının kendisini reddettiği haberleri de düştü sayfalara. ‘Gönül meselesi’ deyip geçiştiren de oldu.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü, “Güvenlik görevlisi İbrahim Layık’ın aynı iş yerinde çalışan arkadaşına evlenme teklif ettiği, ancak reddedildiği bunun üzerine iş yerinden ayrıldığına dair istifa dilekçesi yazıp imzaladıktan sonra intihar ettiği anlaşılmıştır” açıklamasını yaptı.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Sevdiği kadın ‘Ben bir Kürt ile asla çıkmam’ deyince Kürt genç İbrahim Layık havalimanında canına kıymış” diye açıklama yaptı.
Sosyal medyada İbrahim Layık’ın kanar gibi gözyaşı döktüğü fotoğrafına dair yüzlerce yorum yapıldı. Irkçılığa, ötekileştirmeye, egemen ideolojiye ve bunu savunanlara lanetler okundu.
İbrahim’in fotoğrafı üzerine yine sosyal medyada, Kürdün ölümü üzerine dahi üst dil kullananlar da oldu sözde iyi niyetle, ‘Kürt-Türk ayrımı yok’ diyenler de oldu, Türklük Sözleşmesi ürünü olan pespayelikle…
Ancak gerçek gün gibi açıktır. Kürt genci İbrahim Layık’ın kanar gibi gözyaşı dökmesine ve yaşamına son vermesine neden olan bu toprakların kanayan yarasıdır.
İbrahim’in gözyaşları, 1915’te katledilen 1 buçuk milyon Ermeni için dökülen gözyaşıdır.
İbrahim’in gözyaşları, Ağrı’da, Zilan’da, Şeyh Said İsyanı’nda, Koçgiri’de, Dersim’de katledilen Kürde yakılan ağıda eşlik eden gözyaşıdır.
İbrahim’in gözyaşları, 6-7 Eylül’de katledilen Rumlar için dökülen gözyaşıdır.
Sayfo’da katledilen onbinlerce Süryani’nin dinmeyen acısıdır İbrahim’in gözyaşları. Êzidilerin acısıdır.
Çorum’da, Maraş’ta ve Sivas’ta diri diri yakılan ve vahşice katledilen Alevilerin dinmeyen acısıdır kanayarak akan.
İbrahim’in kanayarak akan gözyaşları tüm ötekileştirilenlerin akan gözyaşlarıdır.
Hem ‘gönül yarasıdır’ hem ‘kanayan yarasıdır’ bu toprakların İbrahim’in gözyaşları.
Kürt’ün Türk’e, Alevi’nin Sünni’ye, Ermeni’nin Kürt’e, Roman’ın Türk ya da Kürt’e aşkı, bu kanlı tarihten bağımsız olarak ele alınabilir mi?
İbrahim’in kanayan gözyaşı, ‘Tek tek tek…’ diyen ırkçı zihniyetten bağımsız olabilir mi?
İbrahim’e “Ben bir Kürt ile asla çıkmam” diyen genç kadın, her gün çatallı diliyle ırkçılık saçanların şekillendirdiği dünyadan bağımsız olabilir mi?
İbrahim’in gözyaşları, biz ‘Yeryüzünün Lanetlileri’nin kanayan gözyaşlarıdır. Ayağa kalkıp bu laneti yeryüzünden silmediğimiz sürece İbrahim’in gözyaşları kanayarak akmaya devam edecek.