İddia: Zarrab Türkiye’deki ticaretini sürdürüyor

İddia: Zarrab Türkiye’deki ticaretini sürdürüyor

Halkbank davasında sanık olarak yargılandıktan sonra itirafçı olan Reza Zarrab’ın, Türkiye’de yakın çevresi aracılığıyla ticaretini sürdürdüğü bildirildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Organize Suçlar ve Yolsuzluk Raporlama Projesi (Organized Crime and Corruption Reporting Project) ve ‘Hukuk ve Suç’ isimli kuruluş ile Miami Herald gazetesi tarafından yapılan bir araştırmada, yakın zamanda Aaron Goldsmith adıyla Miami’de yaşadığı tespit edilen Zarrab’ın eski yasa dışı suç şebekesiyle ilişkilerini sürdürdüğü ve kendisine Türkiye’den çok sayıda olağan dışı banka havalesi geldiği bilgisine yer verildi.

Yakınındaki isim şirket kurdu

Euronews Türkçe’de yer alan habere göre, ABD yetkililerinin Zarrab’ın diğer faaliyetleriyle ilgili açıklama yapmaktan kaçındığına dikkat çekilen araştırmada, Zarrab’ın yeniden ifade vermesi beklenen Halk Bank davasıyla ilgili gelişmelere ayrıntılı bir şekilde yer verildi.

OCCRP’nin araştırma dosyasına göre, Zarrab’ın 2017 yılında itirafçı olması için yaptığı başvurudan sonra en yakınındaki İranlı iş insanı Amir Fathrazi Türkiye’de yeni bir şirket kurdu ve bu şirketin kurucu başkanlığını Zarrab’ın savunmasında görev alan New York’taki avukatının erkek kardeşi Sami Al-Bazz üstlendi.

Kara para aklama faaliyetlerini yakından takip eden kaynaklara göre avukat Şems Al Bazz şu anda Zarrab’ın Miami’de özel idari assistanı gibi çalışıyor. Fathrazi’nin Royal Holding şirketinin hissedarı olduğu ifade edilen araştırmada, Zarrab’ın İran için milyarlarca doları bu şirket aracılığıyla akladığı belirtiliyor. Araştırmaya göre, İran’da en az 10 şirket Fathrazi ve babasıyla doğrudan ilişkili.

Halk Bank davası

Halkbank’ın ABD’nin İran’a yönelik ekonomik yaptırımlarını toplamı yaklaşık 20 milyar dolara varan operasyonlarla delmekle suçlandığı dava, temyiz aşamasında. Gelecek duruşmada İran asıllı Türk iş insanı Reza Zarrab’ın da yine tanık olarak dinlenmesi bekleniyor.

İtirafçı olan Zarrab’ın İran’a yasa dışı yollarla para taşıdığı suçlamasıyla 2016 yılında tutuklanmasının ardından başlayan hukuki süreçte New York Güney Bölge Savcılığı, Ekim 2019’da Halkbank hakkında dolandırıcılık ve kara para aklamakla suçları içeren bir iddianame hazırladı.

Halkbank, ABD’nın İran’a uyguladığı finansal yaptırımları delmek amacıyla kurulan paravan şirketlerin 20 milyar dolara varan işlemlere aracılık etmek ve olası yaptırımları engellemek amacıyla ABD Hazine Bakanlığı’nı yanıltmakla suçlanıyor.

Halkbank davasının 45 sayfalık iddianamesinde Reza Zarrab ve İran’a yönelik ambargoyu delmekten suçlu bulunarak 32 ay hapis cezasına çarptırılan Hakan Atilla’nın yanı sıra eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, bankanın eski Genel Müdürü Süleyman Aslan ile eski Dış Operasyonlar Müdürü Levent Balkan’ın isimleri de suç ortağı olarak geçiyor.

HABER MERKEZİ