İHD’den cezaevleri için 1 aylık eylem planı

İHD’den cezaevleri için 1 aylık eylem planı

İHD İstanbul Şubesi, cezaevlerinde artan hak ihlallerine ilişkin bir aylık eylem programını başlattı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, cezaevlerinde artan hak ihlallerine dikkat çekmek amacıyla, “Hapishanelerde ölüm istemiyoruz, yaşamı savunuyoruz” şiarıyla dernek binalarında açıklama yaptı.

Açıklamaya, Hakların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, HDP İstanbul İl Örgütü, avukat Gülizar Tuncer, tutuklu aileleri, Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ) ve çok sayıda kişi katıldı.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, cezaevleri konusunda herkesin harekete geçmesi gerektiğini ifade etti.

Dışarıda yaşanan her türlü hak ihlalinin daha fazlasının cezaevlerinde yaşandığına dikkat çeken Yoleri, şunları söyledi:

Politik tutsaklar üzerinden çalışmalarımızın çoğunu yapıyoruz ama yine biliyoruz ki cezaevlerinde tutulan tüm tutuklular bırakılmadan yaşanan sorunlar önemlidir ve yaşamsaldır. O yüzden hapishanelerin bir bütün değerlendirilmesi ve bir bütün mücadele edilmesi gerekiyor. Politik tutsaklar bakımından cezaevlerinde eşitsizlikler ve adaletsiz uygulamalar söz konusu. Bunlar yaşanan sorunları daha da ağırlaştıran unsurlardır. Buna ilişkin arayışlarımız ve mücadelemiz devam etmekte.

Bizi bugün buraya getiren en önemli nedenlerden bir tanesi mahpus ölümleridir. Bunu mahpus cinayetleri diye tanımlamak daha doğru olur. Çünkü önlenebilir nedenlerle mahpuslar yaşamlarını kaybediyorlar. Gerekli sağlık önlemleri alınmış olsaydı ya da hasta mahpusların tedavileri, serbest bırakılmaları karşılansaydı yaşamlarını kaybetmeyecek olurlardı. Bu durum mahpusları ölüme götüren bir mekanizmaların işletildiğini gösteriyor.

Eylemler yaşamı savunmak için

Tutukluların sadece yaşamlarını yitirdiği takdirde hatırlanmasının doğru olmadığını vurgulayan Yoleri, eylemlerinin temel konusu yaşamı savunmak olduğunu ifade etti.

Yoleri, “Mahpusların sadece yaşamlarını kaybettiğinde hatırlanmalarını istemiyoruz. Aslında hak ihlalleri daha başlarken bizim yeterince hassasiyetle, etkin bir mücadeleyi örgütlemek gerekiyor” diye belirtti. Ocak ayı boyunca sürecek etkinlikleri hakkında bilgi veren Yoleri, “Bu çalışmayı söyleşiler, belgeseller, forumlar ve kurum ziyaretleriyle devam ettireceğiz” dedi.

‘Bu nasıl adalet’

Tutuklu yakını Fince Akman, artık sabırlarının kalmadığını belirterek, cezaevlerinde çocuklarının yaşamını yitirdiğini söyledi.

Görüşlere gittiğimiz zaman çocuklarımız bizlere sularının çamurlu aktığını, veya ihlallerin yaşandığını anlatıyor. 2 senedir suları çamurlu akıyormuş. 2 sene boyunca bu sorun nasıl düzeltilmez. Bu nasıl bir devlettir. Onların üzerinde büyük ihlaller, baskılar var. Bu nasıl adalettir. Artık sabrımız kalmadı. Bizim her ne kadar eylemlerimiz engellenmeye çalışılsa da biz çocuklarımızın arkasındayız, çocuklarımızın davasının arkasındayız. Biz ölene kadar böyle sürecek.

 

HABER MERKEZİ