Erdoğan: Taleplerimiz yerine getirilmeyince gitmedik

Erdoğan: Taleplerimiz yerine getirilmeyince gitmedik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Glasgow şehrinde düzenlenen BM İklim Değişikliği Konferansı’na talep edilen güvenlik protokolü standartları yerine getirilmediği için katılmadığını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, G20 Zirvesi nedeniyle dün gittiği Roma’dan sonra İskoçya’nın Glasgow şehrinde düzenlenen COP26 BM İklim Değişikliği Konferansı’na katılması bekleniyordu.

Ancak Erdoğan’ın ani bir kararla programı iptal edip Türkiye’ye dönmesi soru işaretlerine neden oldu. İptal kararının arkasında güvenlik protokolü krizi olduğu ortaya çıktı.

İtalya dönüşü uçakta gazetecilerin soruların yanıtlayan Erdoğan, “İskoçya’ya neden gitmediniz?” sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı:

Glasgow’da düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konulu Liderler Zirvesi için talep ettiğimiz güvenlik protokolü standartları vardı. Bunlar uluslararası bütün ziyaretlerimizde bize ve diğer bütün liderlere her zaman uygulanan protokoldeki standartlardı. Ancak bize bunların son anda karşılanamayacağı söylendi. Daha sonra bizim geri çevrilen talebimizdeki standartların başka bir ülke için istisnai olarak sağlanabildiğini öğrendik. İlgili birimlerimiz net bir duruşla görüşmelerini sürdürdü. Sağ olsun Boris Johnson da süreçle ilgilendi. İlk başta sorununun çözüldüğünü ifade etti. Fakat son anda bize geri dönüp İskoçya tarafının zorluk çıkardığını söyledi. Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow’a gitmekten vazgeçtik.

İngiltere merkezli medya kuruluşu Middle East Eye’nin (MEE) haberine göre ise konferans organizatörleri, konferans sırasında Türk heyetinin büyüklüğüne ve Türk yetkililerin kullanabileceği motorlu araçlara kısıtlamalar getirdi.

HABER MERKEZİ