İmamoğlu Diyarbakır’da: ‘Kayyum atamaları gaflet ve delalettir’

İmamoğlu Diyarbakır’da: ‘Kayyum atamaları gaflet ve delalettir’

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’a giden İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, kayyum atamalarını ‘gaflet ve delalet’ olarak nitelendirdi ve ekledi: “Kendi iradesini milletin iradesinden üstün görme gafletine düşenler bunun bedelini en ağır şekilde öderler.” Görevden alınan Diyarbakır ve Mardin eşbaşkanları Selçuk Mızraklı ve Ahmet Türk ile bir araya gelen İmamoğlu, ‘birlikte mücadele’ vurgusu yaptı.


İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Diyarbakır’a geldi.
Diyarbakır Havaalanı’nda İmamoğlu’nu, Amedspor taraftarlarının da bulunduğu çok sayıda kişi karşıladı.
Daha sonra partisinin Diyarbakır İl Başkanlığı’na geçen İmamoğlu, burada İçişleri Bakanlığı tarafından Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediye eşbaşkanlarının görevden alınıp, yerlerine kayyum atanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Kayyum atamalarını ‘gaflet ve delalet’ olarak nitelendiren İmamoğlu, şunları söyledi:

“Böyle bir ülkede kendi iradesini milletin iradesinden üstün görme gafletine düşenler bunun bedelini en ağır şekilde öderler. Seçilmiş belediye başkanlarının soyut ve hukukta karşılığı bulunmayan, kamu vicdanını ikna etmekten uzak sebeplerle görevden alınarak yerine kayyım atanması da ne yazık ki gaflet ve dalalettir. Seçimle gelenin seçimle gitmediği yerde ne demokrasi olur ne de hukukun üstünlüğü kalır.”

Resim

‘Tehlikeli ve riskli bir ayrımcılık’

İmamoğlu, “Vatandaşın sandıktan çıkan iradesi bir takım makam sahiplerinin kendi arzularına göre geçerli ya da geçersiz sayabileceği bir irade asla değildir” dedi.

“Vatandaşın seçme ve seçilme hakkını özgürce kullanmasının önünde engeller çıkarmak, demokrasi dışı arayışlar içindeki kesimleri güçlendirmekten başka hiçbir işe yaramaz. Bu demokrasi dışı kesimlere karşı hep birlikte mücadele edeceksek eğer, ki öyle yapacağız, demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkmak zorundayız.
Bu ülkeyi yönetenler bu ülkede 82 milyon vatansever yurttaşımızın yaşadığını kabul etmesi ve bu idrakle bu ülkeyi yönetmesi şarttır. Sandığa atılan bütün oylar kim tarafından kime verilirse verilsin eşit ölçüde geçerlidir ve muteberdir. Bazı seçmen kesimlerini, bazı siyasi partileri, bazı seçilmişleri diğerlerinden ayrı tutmak, farklı ölçütler farklı kurallar uygulamaya kalkmak kabul edilemez. Bu çok tehlikeli ve çok riskli bir ayrımcılıktır.
Seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyım atanması ne yazık ki gaflet ve delalettir. Farklı kurallar uygulamaya kalkmak kabul edilemez. Ne yazık ki Diyarbakır, Mardin ve Van belediye başkanlarına ve seçmenlerine yönelik ayrımcı tavır hepimizi üzmektedir.”

23 Haziran hatırlatması

İmamoğlu, 23 Haziran’da yenilenen İstanbul seçimlerini de hatırlattı ve “Toplum vicdanı izin vermedikçe görevden almalar, karşısında ne cevap verildiğini, 23 Haziran günlerini bir kez daha hatırlatmak isterim. 31 Mart’a ortaya konulan yalanların, iftiraların sahipleri bugün sözlerinin utancı içindedirler. Kendileri utanmıyorsa, partilileri eşleri onlar adına mahcup oluyorlar” diye konuştu.

‘Bu partilerin tek başına vereceği bir mücadele değil’

İBB Başkanı İmamoğlu, kayyum atamalarına karşı tutumlarına ilişkin yöneltilen soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Hukuk çerçevesinde her türlü mücadeleyi herkesin vermesi gerekiyor. Bu vatandaşlık sorumluluğudur. Bu kişilerin, partilerin veya başkanların tek başına vereceği mücadele değildir. Bunu her ortamda söylemeye devam etmeliyiz.
Özgürlük, barış, demokrasi, cumhuriyet hepimiz için bir nefes gibi. Nefesimizin ne kadar daraldığını İstanbul’da hissettik. Sadece demokrasiyi bir şehirde var etmek, ülkede var etmek anlamına gelmiyor, bütünlüklü şekilde var olacaksa, Mardin’de, Van’da, Diyarbakır’da, İstanbul’da, İzmir’de var olmalı.”

Kayyum konusunda demokrasi endişesi

İmamoğlu, İstanbul’a da kayyum atanmasına ilişkin tartışmalara dair konuştu.

“Duyacağım tek endişe demokrasi adına olur. Şahsım adına endişe duyan biri değilim. Bunun adı Diyarbakır veya başka yer önemli değil. Milletin iradesinin arkasında hissini elde etmiş biri olarak görevimizi en iyi şekilde, şehre huzur getirmek adına mücadelemize devam ediyoruz. Şahsım adına sıfır endişe var. Demokrasi adına endişe duyuyorum.”

İmamoğlu’ndan Tahir Elçi’nin mezarını ziyaret


Ekrem İmamoğlu, beraberindeki heyetle birlikte basın toplantısının ardından 28 Kasım 2015 yılında Diyarbakır’ın Sur ilçesi’nde öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’yi mezarı başında andı.
Burada konuşan İmamoğlu, “Hukukun üstünlüğünü savunan bir demokrasi şehidini anmak ve mezarı başında ona duamızı göndermek istedik” dedi.
Daha önce de Tahir Elçi için Diyarbakır’da yapılan bir anmaya katıldığını hatırlatan İmamoğlu, Tahir Elçi’nin hain bir saldırıyla kaybedildiğini söyledi. Elçi’nin çok değerli bir aktivist olduğunu vurgulayan İmamoğlu, Diyarbakır ve ülke için çok değerli bir insanın kaybedildiğine dikkat çekti.

‘Demokrasi sesini İstanbullulara duyuruyoruz’

İmamoğlu bu ziyaretin ardından da Kayapınar Belediyesi’ne geçerek, görevden alınan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ve Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ile görüştü.
Ziyarette konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, İstanbul seçimlerinin umut yarattığını belirterek, “İstanbul’daki seçim sonucu bizde umudu büyüttü. Ama 19 Ağustos’ta bir darbe yaşandı. Buna karşı beraber yürümeliyiz. Buraya gelişiniz bizim için bir ışıltı ve güçtür. Beraber yürüyeceğiz” dedi.
CHP’li İmamoğlu ise “31 Mart ve 23 Haziran sürecinde bizlere, demokrasiye yaşatılanlar, bir nevi darbe, Türkiye’ye başka bir fırsat kapısı açtığını hep birlikte gördük. Birleşme, barışma, hissetme gördük. Ahmet abi bir tecrübe abidesi. Pek çok zorluğu yaşamış biri” diye konuştu.
Demokrasi ve özgürlük mücadelesinin beraber verilmesi gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, HDP’li belediyeleri ziyaret etmeyi kayyum atamaları öncesinde planladıklarını belirtti.

“Başka bir fırsata döndürmeliyiz. Biz aslında Diyarbakırlılara değil, demokrasi sesini İstanbullulara duyuruyoruz. 82 milyon insanın yaşadığı bu coğrafyada demokrasiyi var etmeliyiz. Burada olmamızın tek sebebi size güç olmaktır.
Yarın sizin belediyenize diyorlar. Kendi adıma kaygı zerre kadar duymam. Kaygımız ülkenin demokrasisine verilen zarar. Demokrasi güçlensin, yerel yönetimler yarışsın. İnanın bu coğrafyadaki tüm sorunları aşarız. İstanbul’daki 16 milyon insandan size selam getirdim. Ülkenin her yerinden insanının birleşip buluştuğu yerden size selam getirdim.”

İmamoğlu sözlerini, “Bir an önce bu yanlıştan dönsünler. Size yapılan haksızlık ülkenin demokrasisine yapılmıştır” sözleriyle noktaladı.

‘Düşman yaratarak iktidarlarını sürdürmeye çalışıyorlar’

Ardında sözü devralan görevden alınan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, “Kürt halkı, Türk halkıyla iradesini birleştirmiştir. Birlikte yaşam talebini vermiştir” ifadelerini kullandı.

“Dünyada milliyetçiler toplum içinde düşmanlar yaratarak, birilerini hain ilan ederek, kendi iktidarlarını sürdürmeye çalışırlar. Gücünü koruyabilmek için mutlaka birilerini düşman yaratarak, iktidarını sürdürmeye çalışıyorlar. Türkiye’de bugün gördüğümüz tablo bu.
Bir tarafta demokrasiyi esas alanlara karşı set kurmaya çalışıyorlar. Adalet yürüyüşüne katıldığımızda, ‘bölücülerle kol kola’ dediler. Bunu yapacaklar.”

2016’daki kayyum sürecini hatırlatan Türk, bugün batıda o döneme göre daha fazla ses çıkarıldığını söyledi.

“Birileri ne der hesabı yaparsak, demokrasiyi kuramayız. Elbette ideolojik, siyasi olarak farklı yerlerde olabiliriz. Demokrasinin gereği budur. Halklarımızın demokratik geleceği için, ortak demokratik değerler etrafında mücadele etmeliyiz.”