İşçiler ‘gelirde ve vergide adalet’ talebiyle alanlara çıktı

İşçiler ‘gelirde ve vergide adalet’ talebiyle alanlara çıktı

DİSK’e bağlı sendikalara üye işçiler, “Gelirde adalet, vergide adalet” kampanyası kapsamında birçok kentte eylem düzenledi. Geçinemediklerini belirten işçiler, gelirde ve vergide adalet istedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), “Gelirde adalet, vergide adalet” kampanyası kapsamında birçok kentte eş zamanlı açıklama yaptı. İstanbul Beşiktaş Barbaros Meydanı’nda yapılan açıklamaya DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’nun yanı sıra çok sayıda sendika üyesi katıldı.

Açıklamada, “Geçinmek istiyoruz, gelirde adalet, vergide adalet” pankartı açıldı. Sendika üyeleri sık sık, “İşçiyiz haklıyız kazanacağız”, “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Asgari yaşamak istemiyoruz” sloganları attı.

Açıklamada konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işsizliğin arttığını ve faturaların “şahlandığını” belirtti.

Çerkezoğlu, “Pahalılık artıyor, borçlar kabarıyor, faturalar şahlanıyor. Alım gücümüzün düştüğünü her gün çarşıda, pazarda, markette yaşadıklarımızla biliyoruz. Devletin bir kurumu olan TÜİK ‘işsizlik azaldı’ derken, diğer kurumu İŞKUR ‘işsizlik arttı’ diyor. Tüm istatistik oyunlarına rağmen işsiz sayısı 8 milyona yaklaştı” dedi.

Her gün yeni zamlar ve geçim derdini düşündüklerine dikkati çeken Çerkezoğlu, “Ülkenin dört bir yanında ‘iş bulamıyoruz, barınamıyoruz, geçinemiyoruz’ çığlıkları yükseliyor. Ülkeyi yönetenler bol bol laf üretiyor ama ‘geçinemiyoruz’ diyen milyonların sorunlarına çare üretmiyorlar” diye kaydetti.

Milyonlar düşük asgari ücrete mahkum

AKP’li yetkililerin “Asgari ücreti enflasyona ezdirmedik” ifadelerine değinen Çerkezoğlu, şunları söyledi:

Avrupa bizi kıskanıyor’ diyorlar. Ama Türkiye’deki asgari ücret Avrupa’daki en düşük ikinci asgari ücret. ‘Asgari ücreti gündem olmaktan çıkaracağız diyorlar ama Türkiye’de çalışanların yarısından fazlasının asgari ücrete mahkum hale getirildiğini söylemiyorlar.

Çerkezoğlu’nun konuşmasından sonra işçiler adına şu talepler sıralandı:

İktidarı Anayasa’nın sosyal devlet ilkesinin gereği olan önlemleri acilen alınmaya çağırıyoruz.

Asgari ücret ve bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi ve kesintiler sıfırlansın ve net ödensin. Böylece tüm ücretler yaklaşık 750 lira artırılsın.

Asgari ücret sonrası ilk vergi dilimine uygulanan tarife oranı yüzde 20’den 10’a indirilsin.

Vergiye esas gelir dilimleri milli gelire göre artırılsın.

En düşük emekli aylığı asgari ücret düzeyine yükseltilsin.

Elektrik, su, doğal gaz ve internet faturaları vergi ve kesintiden muaf tutulsun.

Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın.”

Ankara

ANKARA

DİSK, “Gelirde adalet, vergide adalet” kampanyası kapsamında Ulus Meydanı’nda açıklama yaptı. Açıklama da “Gelirde adalet vergide adalet”, “ Tüm gıda ürünlerinde KDV sıfırlansın”, “Gelirde adalet, vergide adalet istiyoruz” dövizleri taşındı. Açıklamada konuşan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Güngör, Bütçe ve asgari ücret belirlenmesinde sosyal devlet gibi davranılmasını istedi. Gelirde ve vergide adalet sağlanması gerektiğini kaydeden Güngör, “Ülkeyi yöneten siyasi iktidarı Anayasanın sosyal devlet ilkesinin gereği olan aşağıdaki önlemleri acilen almaya çağırıyoruz” dedi

Açıklama “İş ekmek yoksa barışta yok”, “Vergide adalet gelirde adalet”, “Sosyal devlet sosyal adalet” sloganlarıyla son buldu.

Diyarbakır

DİYARBAKIR

DİSK üyeleri, Diyarbakır’da da 2022 bütçesine dair taleplerini dile getirmek için Koşuyolu’nda bulunan İnsan Hakları Anıtı önünde açıklama yaptı. “Geçinmek istiyoruz! Gelirde adalet vergide adalet” pankartının taşındığı açıklamada konuşan DİSK Diyarbakır Bölge Temsilcisi Hasan Hayri Eroğlu, ülkeyi yönetenlerin büyüme rekorları ve Türkiye’nin ‘şahlandığından’ bahsettiğini, ancak emekçi halklar içi durumun böyle olmadığını dile getirdi.

Açıklama, 2022 yılı bütçe görüşmelerine dair taleplerin sıralanmasıyla sona erdi.

ADANA

DİSK Çukurova Bölge Temsilciliği, “Gelirde adalet vergide adalet” kampanyası kapsamında açıklama yaptı. Heykelli Park’ta gerçekleştirilen açıklamada işçiler “Güvenceli çalışmak istiyoruz”, “Asgari yaşamak istemiyoruz” sloganları ile insanca yaşamaya yetecek bir asgari ücret, asgari ücret, bütün ücretlerin asgari ücret kadarı için tüm vergi, kesintilerin sıfırlanmasını ve net ödenmesini istedi.

HABER MERKEZİ