IŞİD canlı kalkan olarak kullanmıştı: 700 çocuk rehabilitasyon merkezlerine yerleştirildi

IŞİD canlı kalkan olarak kullanmıştı: 700 çocuk rehabilitasyon merkezlerine yerleştirildi

IŞİD’in “Hilafetin aslan yavruları” olarak adlandırdığı ve Sinaa Cezaevi operasyonunda canlı kalkan olarak kullandığı 700 çocuk, rehabilitasyon merkezlerine yerleştirildi.

IŞİD’in Haseke’nin Xiweran Mahallesi’nde bulunan Sinaa Cezaevi’ne yönelik 20 Ocak’ta başlattığı saldırının ardından Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) başlattığı operasyon devam ediyor.

Operasyon kapsamında Sinaa Cezaevi’nde kaçma girişiminde bulunan ve Xiweran Mahallesi’ne konumlanan çok sayıda IŞİD’li, çıkan çatışmalarda öldürüldü. Sinaa Cezaevi’nde bini aşkın IŞİD’li de de 26 Ocak’ta teslim oldu.

Saldırılar sonrası en çok gündeme gelen konulardan biri de IŞİD’in “Hilafetin aslan yavruları” anlamına gelen Eşbal El-Xîlafe diye tanımladığı çocuklar oldu. IŞİD, eğittiği ve bölgede sürekli öne sürdüğü 700 çocuğu, bulundukları Xiweran mahallesindeki rehabilitasyon merkezinde operasyonuna karşı canlı kalkan olarak kullanmaya çalıştı.

UNICEF dikkat çekmişti

DSG de çocukların kalkan olarak kullanıldığı konusunda açıklama yaparak, tüm kamuoyunun dikkatini buraya çekti.

Operasyonların ağır bir şekilde yürütülmesinin nedenlerinden biri de bu çocuklar oldu. Saldırının ilk günleri AFP ve BBC gibi basın kuruluşları, çocukların IŞİD’in elinde rehin olarak tutulduğunu yazdı.

Ayrıca UNICEF de bu konuya dikkat çekerken, DSG cevap vererek çocuk koruma anlaşmalarına bağlı olduğunu bildirdi.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Nazım Daş Haseke saldırısında kurtarılan çocukları fotoğraflarken, yüzlerce çocuk kentte bulunan farklı rehabilitasyon merkezlerine götürüldü.

Yapılan açıklamalarda, çocukların tutuklu olmadığı, rehabilitasyon amaçlı tutulduğu ve bu konuda her ülkenin kendi vatandaşı çocuklara sahip çıkması, birlikte uluslararası bir çözüm mekanizması kurulması çağrısı yapıldı.

 

HABER MERKEZİ