IŞİD lideri Bağdadi’yi güvenli bölgeye geçiren sanığa indirim

IŞİD lideri Bağdadi’yi güvenli bölgeye geçiren sanığa indirim

IŞİD’in lideri  Ebubekir El-Bağdadi’nin ‘sağ kolu’ ve örgütün ‘askeri kanat sorumlusu’ olduğu iddia edilen Afganistan uyruklu Ahmed Süleyman İbni Muhammed, ‘örgüt yöneticiliği’ suçundan yargılandığı davada, kısmi etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Evrensel’in haberine göre, IŞİD’in lideri Ebubekir El-Bağdadi’nin ‘sağ kolu’ ve örgütün ‘askeri kanat sorumlusu’ olduğu iddia iddiasıyla 28 Nisan’da yakalanan Ahmed Süleyman İbni Muhammed’in ‘silahlı örgüt kurma ve yönetme’ ve ‘resmi belgede sahtecilik’ suçlarından 17 yıldan 27,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada karar çıktı.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapılan duruşmaya, tutuklu sanık Ahmed Süleyman İbni Muhammed ve avukatı katıldı.

‘Benim Türkiye’ye yardımım olmuştur’

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık, “Benim Türkiye’ye yardımım olmuştur. Türkiye’de bir suç işlemedim. Türkiye devletinde herhangi bir hatam olduysa kabul ediyorum ama herhangi bir hatam söz konusu değildir. Ayağımdan dolayı hayatımı cezaevi şartlarında sürdüremiyorum. 9 çocuğum var. Bu durumumla çalışıp onlara yardımcı olmaya çalışıyorum. 8 aydır tutukluyum, ailemden haber alamadım” diye konuştu.

Sanık avukatı da “Sanığın Türkiye’ye yönelik bir eyleminin veya hazırlığının olmamasının, sağlık durumunun ve tutuklama süresinin de göz önünde bulundurularak tahliyesine karar verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Son sözü sorulan sanık, “Ben burada kalmak, çalışmak hem kendime hem Türkiye’ye faydalı olmak istiyorum, doktorum” diye konuştu.

Etkin pişmanlık hükümleri uygulandı

Mahkeme, sanık Ahmed Süleyman İbni Muhammed’i, ‘silahlı terör örgütü yöneticisi olmak’ suçundan, kısmen etkin pişmanlık hükümlerini uygulayarak 8 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, sanığın ‘resmi belgede sahtecilik’ suçunda beraatına ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

İddianamede yer almıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, IŞİD’in yayınladığı şiddet içerikli propaganda videolarında görüntüleri yer alan sanığın, Bağdadi’nin 2017’de Deyrizor ve Hama arasındaki güvenli bir yerden Hama’ya geçisinde rol aldığı yer alıyordu. Bağdadi, 2019’da ABD’nin İdlib’de düzenlediği operasyonda öldürülmüştü. Daha sonra aynı yıl Türkiye’ye geçiş yapan sanığın Suriye’nin İdlib, Hama, Deyrizor ve Bab şehirlerindeki aktif IŞİD mensupları ile irtibatlı olarak hareket ettiği şeklinde istihbari bilgilerin elde edildiği belirtilen iddianamede, sanığın çatışma bölgelerinde çekildiği tespit edilen fotoğraflarına yer verilmişti.

İddianamede, sanığa ait dijital materyaller üzerinde yapılan incelemede, çok sayıda infaz görüntülerine rastlandığı, canlı bomba yeleğinin bulunduğu fotoğraf ile terör örgütüne ait flama altında konuşma yapan örgüt mensubu kişilere ait görüntü ve fotoğrafların bulunduğu belirtilmişti.

Sanığın 2014 yılında sahte pasaportla Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek IŞİD’e katıldığı kaydedilen iddianamede, pek çok sözde üst düzey emir ile 2017’de Suriye’de ortak hareket ettiği, Irak ve Suriye’nin çeşitli bölgelerinde askeri emir olarak birçok pozisyonda görev aldığı, 60 kişilik örgüt militanlarından sorumlu komutan olduğu yer almıştı.

HABER MERKEZİ