İŞİD’li Yetek mahkemede emniyet ifadesini reddetti

İŞİD’li Yetek mahkemede emniyet ifadesini reddetti

Ankara Gar Katliamı davasında tanık olarak dinlenen ve daha önce İŞİD’in medya işleriyle ilgilendiğini kabul eden Ömer Yetek, emniyette verdiği ifadeleri mahkemede kabul etmedi.

Ankara Gar’ı önünde 10 Ekim 2015 tarihinde yapılması planlanan “Barış ve Demokrasi Mitingi”ne bombalı saldırıda bulunan İŞİD’in firari sanıklarına yönelik devam eden davanın 13’üncü duruşması Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya avukatların yanı sıra 10 Ekim Barış Derneği üye ve yöneticileri, katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri, katliamda yaralananlar, sivil toplum örgütleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

16 firari sanıkla birlikte yargılanan İŞİD’li Erman Ekici, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, mahkeme başkanı dosyaya eklenen evrakları okudu. Ardından söz alan dava avukatlarından Eylem Saraçoğlu, “Ebu Zeyneb ile ilgili belgeleri dosyaya sunmuştuk katliamı onun organize ettiğine dair. Muhammed Cengiz Dayan, katliamın gerçekleştirilmesini sağlayan Antep yapılanması içinde yer alan biri emniyetin şüphelenmesi sonucu yakalanmışlardır. Burada Murat Taner adına sahte bir kimlik taşıdığı görülmüştür. Parmak izi olduğu için emniyette kimliği tespit edilmişti. Yakalandığı araçta 2 adet tabanca ile 532 tane mermi bulunmuştur” diye konuştu.

‘Katliamı yapanlara eğitim vermiş’

Saraçoğlu, beyanının devamında şunları söyledi:

Muhammet Cengiz Dayan, bizim dosya içerisinden keşfettiğimiz bir sanık değil. Emniyet’in ilk ulaştığı ve belirlediği isimlerden biridir. Emniyet ilk düzenlediği tutanakta Dayan ile ilgili, ‘Suriye’de sorumlu şahıslardan olduğu, Rakka’da ve Takka’da askeri emirlik ve velilik yaptığı’ tespitinde bulundu.

Dayan’ın Ankara katliamını gerçekleştiren militanlara eğitim verdiğine ilişkin dosyalar mevcuttur. Dayan, tüm bu delillere rağmen tahliye ediliyor. Bakanlık tarafından gelen bir tutanak üzerine tekrar tutuklanıyor. Biz şu anda Dayan’ın aldığı o cezayı yatıp yatmadığına dair bile bir bilgiye sahip değiliz.

Emniyet ifadelerini reddetti

Avukat beyanı devam ederken, İŞİD’in medya işleriyle ilgilendiğini daha önce açıklayan Ömer Yetek de tanık olarak SEGBİS ile duruşmaya katıldı. Avukatın konuşmasının ardından tanıkların beyanları alındı.

Emniyette verdiği ifadeleri reddeden Yetek, polislerin ifadeyi zorla ve şantajla imzalattığını iddia etti. Yetek, mahkeme başkanının dosyadan saydığı isimleri ve Yunus Durmaz’ı tanımadığını, ifadelerin kendisine ait olmadığını ileri sürdü.

Avukatların “Sizi ailenizle ilgili tehdit eden polisler ile ilgili suç duyurusunda bulundunuz mu” sorusuna ise Yetek, “hayır bulunmadım” yanıtını verdi.

Avukat Sarıoğlu, beyanının devamında “Ömer Yetek, katliamla ilişkisi olanlarla ilişkin gerçek beyanlarda bulunmamıştır. Emniyet ifadesinde çok ayrıntılı bilgiler olmasına rağmen mahkeme huzurunda yalan söylemiştir. Yetek hakkında yalan beyanda bulunmaktan suç duyurusunda bulunacağız” dedi.

Duruşma 17 Şubat’a ertelendi

Mahkeme başkanı “Sanıkların tutuklama ve yakalama kararı verilen sanıklar için kararın devamına, bir kısım sanıklar yönünden kırmızı bülten çıkarılması için Adalet Bakanlığına müzekkere yazılmasına ve müzekkere cevabının beklenmesine, Kuteybi Ahmet isimli şahsın adresinin tespiti için gerekli kolluğa müzekkere yazılmasına ve mahkemede dinlenmek için müzekkere yazılmasına, Muhammet Kasım Kurt hakkında soruşturma istenen dosyaların reddine, dava ile ilgi ve bilgisi bulunmayan belge ve dijitallerin talebinin reddine, Nusret Yılmaz hakkında soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki savunmalarının istenmesine, firari sanıkların aile fertleri ile eşlerinin duruşmada tanık olarak dinlenmeleri yönündeki talebinin reddine, Ömer Yetek hakkında suç duyurusunda bulunulması hakkında talebin reddine, Ömer Yetek’in kendi dosyalarındaki bulunan duruşma tutanaklarının istenmesine, Muhammed Cengiz Dayan hakkında herhangi bir soruşturma olup olmadığının sorulmasına, katılan vekillerin tarafından dosyaya ibraz edilen kitapların delil olarak dosyaya eklenmesine ilişkin talebin reddine” karar verdi.

Duruşma 17 Şubat’a ertelendi.

HABER MERKEZİ