İstanbul Filarmoni Derneği Başkanı hakkında cinsel saldırı şikayeti

İstanbul Filarmoni Derneği Başkanı hakkında cinsel saldırı şikayeti

İstanbul Filarmoni Derneği’nde asistan olarak çalışan bir kadın, Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Tuna tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığını açıkladı.

İstanbul Filarmoni Derneği’nde asistan olarak görev yapan bir kadın, derneğin yönetim kurulu başkanı Atilla Tuna tarafından cinsel saldırıya maruz bırakıldığını belirterek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Savcılığa sunulan dilekçede, kadının 16 Ağustos’ta dernekte çalışmaya başladığı, 6 Eylül tarihinde ise Atilla Tuna tarafından atılan mesaj ile iş akdinin tek taraflı olarak feshedildiği belirtildi.

Dilekçede Tuna’nın çalıştığı süre boyunca kadına fiziksel ve sözlü şekilde cinsel tacizde bulunduğu kaydedildi.

Tuna’nın tacizleri başka kişilerin etrafta olmadığı, herhangi bir güvenlik kamerası tarafından görüntülenemeyen yerlerde gerçekleştirdiği anlatıldı.

Kadın, dilekçesinde, “Kariyerimin başında, henüz ilk işimde, hem yöneticim olduğu hem de önceden bildiğim için güven duyduğum bir kişi tarafından yapılan bu hareketler benim için oldukça üzücüdür. Daha önce pek çok kişiye karşı benzer şeyler yaptığını bu olay sonrasında öğrendiğim Atilla T.’nin başka bir genç kadına karşı herhangi bir cinsel suç işlememesi için talep ve temennim kendisinin cezalandırılmasıdır” ifadelerini kullandı.

Tuna’nın “cinsel saldırı” ve “cinsel taciz” suçlarından cezalandırılması talep edildi.

Cinsel saldırının ortaya çıkmasının ardından İstanbul Filarmoni Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Cem Babacan, Filiz Yolaçan, Sezai Kocabıyık ve Sinan Erşahin istifa etti.

Cinsel suçun yönetim kurulu toplantısında gündeme geldiği aktarılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

09.09.2021 tarihinde yapılan yönetim kurulu toplantısında bu konuyla ilgili yönetim kurulu kararı alınarak İFD Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Tuna’nın istifası istenmiş, başkanlık yetkileri düşürülmüş ve başkan vekiline devredilmiştir. Ancak daha sonraki gelişmeler çerçevesinde, alınan bu karara ilgili kişilerce uyulmadığı görülmüştür. Bu durumda İFD Yönetim Kurulu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmiş olup konunun yargı yoluyla çözülmesiyle ilgili her iki tarafa da tavsiyede bulunulmuştur. Gelinen bu noktada, aldığımız güncel karar üzerine 27.09.2021 tarihinden itibaren yönetim kurulu üyeleri olarak istifa ediyoruz.