Kadınlar İstanbul’da 8 Mart’ın startını verdi

Kadınlar İstanbul’da 8 Mart’ın startını verdi

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, kentte gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklerin startını vererek, 6 Mart’ta gerçekleştirecekleri 8 Mart Kadın Buluşması’na çağrıda bulundu.

İstanbul 8 Mart Kadın Platformu, “Yoksulluğa, Şiddete, Sömürüye Karşı Mücadeleyi Büyütüyoruz! Değiştirecek gücümüz var” şiarıyla gerçekleştirecekleri eylem ve etkinliklerin startını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde düzenledikleri basın toplantısıyla verdi.

Çok sayıda kadının katıldığı eylemde Platform adına konuşan Ezgi Gürer, 6 Mart günü Kadıköy Rıhtım’da saat 13.30’da “Büyük Kadın Buluşması” gerçekleştireceklerini açıkladı.

İktidarın içine saplandığı ekonomik ve politik çıkmazın faturasının kadınlara kesilmek istendiğini belirten Gürer, şunları söyledi:

Hayatımıza göz diken, emeğimize el koyan, bizi ailede, sokakta, işte, erkek şiddeti döngüsüne hapsetmek isteyen erkek egemenliği ve sermaye düzeni, kadın düşmanlığını, emek sömürüsünü, transfobiyi, baskı ve şiddeti büyütüyor. Yükselen enflasyon oranlarıyla temel geçim kaynaklarına, ped, tampon gibi en temel sağlık ürünlerine dahi ulaşamıyoruz. Bunun karşısında ise bizler en iyi bildiğimiz, en güvendiğimiz şeyi yapıyor dayanışmamızı ve mücadelemizi büyütüyoruz. 6 Mart saat 13.30’da Kadıköy’de 8 Mart Büyük Kadın Buluşması’nda bir araya geliyoruz.

‘Kadınların emeğini değersizleştiriyorlar’

Kadın katliamları ve şiddeti önlemek yerine İstanbul Sözleşmesi’nin feshedildiğini hatırlatan Gürer, sözlerine şöyle devam etti:

6. Yargı Paketi ile nafakaya süre sınırı ve aile hukukunda arabuluculuk sistemi getirilmeye çalışılıyor, kazanımlarımız hedef alınıyor. Aysel Tuğluk başta olmak üzere birçok tutsak kadına dönük sistematik baskı ve hak ihlalleri devam ediyor. Kriz ve pandemi karşısında uyguladıkları ekonomi ve sağlık politikalarıyla esnek ve güvencesiz işlere mahkûm ediliyor, bakım emeğimiz yok sayılıyor ancak bizim değiştirecek gücümüz var. Gücümüzü tüm dünyada biriken ve sokaklara taşan kadınların öfkesinden, yaşamak için hayatını savunan kadınların cesaretinden ve insanca çalışma koşulları için direnen, greve çıkan işçi kadınların mücadelesinden alıyoruz.

Pandemiyi fırsata çevirip kadınların emeğini değersizleştiriyorlar. Hayatlarımızı virüs ve ağır çalışma koşullarıyla tehlikeye sokuyor, ev işlerini, bakım işlerini, çocukların eğitimini her zamankinden daha çok kadınların üzerine yıkıyorlar. Evleri bizler için bir kapan haline getiriyor, kıdem tazminatımıza, güvenceli çalışma hakkımıza göz dikiyorlar. İşyerlerimizde, evlerimizde, üniversitelerimizde, sendikalarımızda, sokaklarda bulunduğumuz her alanda her gün verdiğimiz mücadeleyi 8 Mart’ta örgütlü bir şekilde alanlara taşıyoruz.

Talepler

Gürer, 8 Mart’ta giderken taleplerini ise şöyle sıraladı:

  • 6284 etkin şekilde uygulansın, cezasızlık politikaları son bulsun,
  • Nafaka hakkımız korunsun, kazanımlarımıza dönük saldırılar dursun,
  • Cezaevlerinde hak ihlallerine son verilsin, tutsaklara özgürlük,
  • Güvenceli iş ve insanca yaşayacak bir ücret sağlansın,
  • Ücretsiz kreş ve bakım merkezleri arttırılsın,
  • HPV aşısı ve kadın hijyen ürünleri ücretsiz olsun,
  • İşyerlerinde cinsiyete dayalı ayrımcılık son bulsun, ILO 190 imzalansın.

“‘Değiştirecek gücümüz var’ demek için 6 Mart’ta saat 13.30’da Kadıköy’de Büyük Kadın Buluşması’ndayız.”

 

HABER MERKEZİ