İzmir ve Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri’nden ‘Savaşa hayır’ çağrısı

İzmir ve Ankara’da Emek ve Demokrasi Güçleri’nden ‘Savaşa hayır’ çağrısı

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı savaşın dünya haklarını tehdit ettiğini belirten İzmir ve Batıkent Emek ve Demokrasi Güçleri, savaşın biran önce son bulmasını istedi.

İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyonuna ilişkin Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. “Savaşa hayır. Daha fazla can kaybı ve yıkım yaşanmadan silahlar sussun” pankartı açılırken, “Sözümüz, inadımız barış”, “Savaşa, işgale son” ve “Emperyalistler savaş halklar barış istiyor” dövizleri taşındı. Açıklamada sık sık “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Emperyalistler yenilecek direnen halklar kazanacak” sloganları atıldı.

Rusya ve NATO’ya eleştiri

Açıklamayı yapan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, Rusya’nın Ukrayna işgalinin 7’nci gününe girdiğini anımsatarak, şunları dile getirdi:

“Savaş şimdiden sivil yerleşim alanlarının tahribi, yaralanmalara, ölümlere, göç dalgasına, yaşama dair her şeyin yıkımına yol açtı. Çıkarları dışında hiçbir şeyi umursamayan NATO, Rusya’ya karşı kuşatma, yayılma ve genişleme stratejisi uygularken Rusya eski gücüne kavuşmak için kendi içerisinde baskı politikalarını süreklileştirirken dışarıya yönelik hegemonik güç politikalarını hayata geçirmektedir.”

‘Rusya saldırıları durdursun’

Bu savaşın sadece Ukrayna’yı değil, tüm dünya halklarını tehdit ettiğini vurgulayan Sarı, halkın ekmeği küçülürken silah tüccarlarının, zenginlerin daha da zenginleştiğini ifade etti. Sarı, Rusya’nın saldırılarını durdurması çağrısında bulunarak, “NATO silahlanmayı ve yayılmayı esas alan politikalarından vazgeçmelidir” diye belirtti.

Sarı, son olarak emperyalizme, gericiliğe, savaşa karşı mücadelenin birleştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, emekten demokrasiden yana tüm güçleri savaş karşıtı tutumu büyütmeye çağırdı.

Ankara’da da açıklama yapıldı

Batıkent Emek ve Demokrasi Güçleri de Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik başlattığı askeri operasyonuna ilişkin “Emperyalist savaşa hayır, halklar barış istiyor” şiarıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Batıkent Meydan’da yapılan açıklamada “Emperyalist savaşa karşı halklar barış istiyor” dövizleri taşınırken kitle sık sık “Savaşa hayır barış hemen şimdi, “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atıldı.

Demokrasi için mücadele veren tüm kesimlere birleşme çağrısında bulunan Batıkent Emek ve Demokrasi Güçleri’nden Aşkın Kaleci, seslerini daha gür çıkarmaları gerektiğini söyledi.

‘Savaşa karşı birleşmeye’

Savaş, eşitlik ve insanca bir yaşam için mücadele edenlerin düşmanı olduğunu kaydeden Kaleci, şunları söyledi:

“Savaşların en büyük kaybedeni yoksullar, emekçiler, kadınlar ve gençlerdir. Buradan bir kez daha ülkemizin tüm emekçilerin, işçilerini, halklarını, savaşa, militarizme ve şovenizme karşı birleşmeye çağırıyoruz. Savaş demokrasinin düşmanıdır. Demokrasi için mücadele veren tüm kesimler birleşmeli ve savaşa karşı sesimizi her gün biraz daha gür çıkarmalıyız.  Bir an önce halkların iradesi üzerindeki faşist tacizlere son verilmeli, halkların kendi kaderlerini tayin hakkına saygı gösterilmedir.”

 

HABER MERKEZİ