İzmir’de de ‘Yurtsuzlar’ eylem başlattı: Barınamıyoruz sokaklardayız

İzmir’de de ‘Yurtsuzlar’ eylem başlattı: Barınamıyoruz sokaklardayız

İzmir Buca’da ev kiralarının yüksek olması, yurtlarda yer olmamasına karşı ‘Yurtsuzlar’ adı altından toplanan üniversite öğrencileri çadır kurarak eylem başlattı.

Büyükşehirlerde ev kiralarının artması, üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşamasına nedeniyle devlet yurtlarında yer bulamayan öğrenciler, özel yurt ve kiralık evlerin pahalı olmasından dolayı “Yurtsuzlar” adı altına toplanarak Buca ilçesinde bulunan Hasan Ağa bahçesinin ormanlık alanında çadır eylemi başlattı.

“Barınamıyoruz sokaklardayız” pankartı açan grup adına konuşan Elif Yerlikaya, iktidarın eğitim politikalarının eleştirdi.

Salgın sürecinin başlamasıyla birlikte ekonomik sağlık ve sosyal politikaları yönetmeyen iktidarın eğitim ve teknoloji konularında da ne kadar yetersiz kalındığı ortada olduğunu dile getiren Yerlikaya, iktidarın hiçbir zaman nitelikli bir eğitim sunmadığını ifade etti.

İktidar bundan bir buçuk yıl önce yetersiz bir açıklamayla üniversitelerimizi kapattı. Kapatma kararı gibi yüz yüze eğitim kararı da plansız programsız bir şekilde verildi. Bununla birlikte yaratıkları ekonomik kriz kira fiyatlarına yansıdı.

‘Emlakçılar sırtını iktidara dayıyor’

Yerlikaya, emlakçıların sırtını iktidara dayadığını belirterek, kira fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyledi.

Sırtını iktidara yaslamış olan fırsatçı emlakçılar da fahiş kira fiyatlarını belirlediler. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında yetersizliği de özel yurt ve emlakçıların fırsatçılık yapmasına olanak sağladı. Halkı yanında olmayan iktidar bugün özel sermayeyi destekliyor. İnsan onuruna yakışmayan evlerde fahiş fiyatlarını ödememize sessiz kalan iktidar öğrencilere maddi olanak sağlamıyor. Üniversiteli öğrenciler olarak bu sömürünün karşısında omuz omuz direnmeliyiz. Biliyoruz ki birlikte hareket edersek başarırız ve bu fahiş bedelleri ödemek zorunda kalmayız.

Yerlikaya, talepleri karşılanmayan kadar çadır nöbeti eylemini sonlandırmayacaklarını belirterek, talepleri şu şekilde sıraladı:

  • Fahiş kira bedellerinin düşürülmesine,
  • Kira üst sınırın olmasını,
  • KYK yurtlarının yeterli sayıda olmasını istiyoruz.

Barınamıyoruz hareketi

Devlet yurtlarında yer bulamayan ve artan kira fiyatları nedeniyle eve çıkamayan öğrenciler, bu soruna dikkat çekmek için dün de İstanbul’da geceyi sokakta uyuyarak geçirdi.

Bu sorunu yaşayan öğrenciler, “Barınamıyoruz Hareketi” adı altında toplanmıştı.

Hareket, yaşanan soruna dikkat çekmek amacıyla dün gece Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda sabahlamıştı.