Kadınlardan ‘Kız Çocukları Günü’ için açıklaması: Kutlama değil, farkındalık günü

Kadınlardan ‘Kız Çocukları Günü’ için açıklaması: Kutlama değil, farkındalık günü

Dünya Kız Çocukları Günü’nde bir araya gelen kadınlar, kız çocuklarının yaşadıkları hak ihlallerine dikkat çekerek, “Dünya Kız Çocukları Günü kutlama günü değil, farkındalık günüdür” mesajını verdi.

Karabağlar Kent Konseyi Kadın Meclisi Şiddetle Mücadele Grubu, Dünya Kız Çocukları Günü dolayısıyla Üçyol Uğur Mumcu Parkı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Kız kocaya oğlan hocaya değil her çocuk okula gitmeli”, “Çocuk istismarını aklatmayacağız” ve “İstismarın rızası tasarısı olmaz” yazılı dövizlerin taşındığı açıklamada kadınlar sık sık “Kadınlar artık susmayacaklar”, “Çocuk istismarını aklatmayacağız”, “İstanbul Sözleşmesi yaşatır” ve “Asla yalnız yürümeyeceksin” sloganları attı.

Açıklamayı Nurhan Yanya okurken sonrasında katılımcı kadınlardan bazıları bir kadın düşünürün kadınlar hakkındaki aforizmalarını okudu.

Şiddet ve ayrımcılık 

Dünya Kız Çocukları Günü’nün kutlama konu olmadığını, çocukların yaşadığı sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak olduğunu kaydeden Nurhan, “Ne yazık ki, kız çocuklarına, kadınlara yönelik şiddet, ayrımcılık katlanarak devam ediyor. Geleneksel toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle birçok sorunla karşı karşıya kalan kız çocukları, eğitimden mahrum bırakılıyor, cinsel istismara maruz kalıyor, erken yaşta zorla evlendiriliyorlar. Erken yaşta evlendirilen kız çocukları çocukluklarını yaşayamıyor, erken yaşta aile, ev ve çocuk bakımı gibi sorumluluklar yüklerken, fiziksel ve duygusal yıkıntı yaşıyorlar” diye belirtti.

‘19 yılda 440 bin çocuk doğum yaptı’

Eğitim hakkından mahrum edilmiş kız çocuklarının ekonomik özgürlükleri olmadığı gibi yoksulluk ve bağımlılık döngüsüne hapsedildiğini dile getiren Nurhan şunları söyledi:

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) İstanbul Şubesi Çocuk Hakları Komisyonu’nun 2018 raporuna göre; 2002’den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. Aynı rapora göre, 15 yaşın altında cinsel istismara uğrayarak doğum yapan çocuk sayısı ise 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti. Türkiye’nin çocuk istismarının olmadığı ülkeler arasında en üst sıralarda yer almasını diliyor ve yetkilileri bunun için çok güçlü bir şekilde çaba göstermeye davet ediyoruz.

Nurhan son olarak, “Adliyelerde istismar edilen çocuklar için adalet aramaya, kız çocuklarının toplumda daha güçlü olmaları, her türlü ayrımcılık ve istismardan kurtulmaları, bütün haklardan eşit düzeyde faydalanmaları için mücadeleye devam edeceğiz” dedi.

Açıklama, sloganlarla sona erdi.

 

HABER MERKEZİ