Kadınlardan zamlara karşı eylem: Faturaları tencerede yaktılar

Kadınlardan zamlara karşı eylem: Faturaları tencerede yaktılar

İzmir Kadın Platformu, zamlara karşı düzenlediği eylemde yüksek gelen faturaları tencereye koyup yaktı.

İzmir Kadın Platformu, yapılan fahiş zamları “Geçinemiyoruz” diyerek protesto etti.

Karşıyaka İzban durağı önünde bir araya gelen kadınlar, “Krizi yaratan bedelini ödesin”, “Krizin yükü patronlara”, “Hükümet istifa”,”İnsanca bir yaşam istiyoruz” ve “AKP elini cebimizden çek” sloganları attı.

Kadınlar adına açıklamayı yapan Evrim Çakır, her gün biraz daha derinleşen ekonomik kriz koşulları altında hayatta kalmaya çalıştıklarını söyledi.

Her gün evlerimizde, marketlerde, pazarda, tükettiğimiz enerjide hesap yapmaktan bıkıp usananlarız. Gıdadan, faturalara, hijyen ürünlerinden, sağlığa bütün temel ihtiyaçlara getirilen vergilerden, zamlardan bıktık usandık. Bugün krizin, yoksulluğun, işsizliğin, güvencesizliğin yükünü bizim sırtımıza yıkan patriyarkal kapitalizme karşı ayağa kalkıyor, hep birlikte bir kez daha sesleniyoruz; geçinemiyoruz. Artık yeter, inin sırtımızdan.

‘Tek adam rejimi’nin bu ülkeye sunduğu tek gerçeğin kriz, yoksulluk, işsizlik ve faşizm olduğunu ifade eden Çakır, yaşanan kriz karşısında bir avuç sermayedarın korunduğunu vurguladı.

Yoksulluğa razı gelmeyeceklerini söyleyen Çakır, bazı taleplerini şöyle sıraladı:

  • Gıdaya, elektriğe, doğalgaza, bebek bezinden hijyenik pede, en temel ihtiyaçlara yapılan zamlar geri alınsın. Vergiden muaf tutulsun.
  • Temel kamusal hizmetler paralı olmaktan çıkartılsın ve kadınların/LGBTİ+’ların ihtiyaçları dikkate alınarak genişletilsin.
  • Ülkenin bütün kaynaklarına çöken, bütün temel haklarımızı bize fahiş fiyatlarla satan şirketler kamulaştırılsın.
  • Kiralara üst sınır getirilsin. Ev işçisi kadınlar için babalarına, kocalarına bağlı olmaksızın sağlık sigortası yapılsın. Emeklilik hakkı tanınsın.
  • İşsiz kadınların, kayıt dışı ve göçmen kadınların hakları güvence altına alınsın.

Açıklamanın ardından kadınlar, yüksek oranda gelen faturaları tencerede yakarak protesto etti. Açıklamayı izleyen yurttaşlar da alkış ve ıslıklarla kadınlara destek verdi.

 

HABER MERKEZİ