Katliamın failleri cezalandırılmadı, Emine Şenyaşar’a dava açıldı

Katliamın failleri cezalandırılmadı, Emine Şenyaşar’a dava açıldı

Katledilen eşi ve iki oğlu ile tutuklu oğlu için 185 gündür adalet talebiyle oturma eyleminde olan Emine Şenyaşar’a, katliamda sorumluluğu bulunan AKP’li İbrahim Halil Yıldız’a “hakaret” ettiği gerekçesiyle dava açıldı.

Urfa’nın Suruç ilçesinde, 24 Haziran seçimleri öncesi AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız’ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi Hacı Esvet Şenyaşar ile çocukları Adil ve Celal Şenyaşar’ı yitiren Emine Şenyaşar ile oğlu Ferit Şenyaşar’ın ‘adalet’ mücadelesi 185 gündür devam ediyor.

Faillerin cezalandırılmasına ilişkin hala bir gelişme yaşanmazken, Emine Şenyaşar hakkında dava açıldı.

Urfa 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde açılan davada, Emine Şenyaşar’ın oğlu Ferit Şenyaşar ile birlikte Urfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti’nin 86’ncı gününde sarf ettiği sözlerle, “Kamu görevlisine hakaret” ettiği iddia edildi.

Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Emrullah Acar’ın haberine göre Urfa Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmanın tamamlanmasıyla hazırlanan iddianamede, AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız müşteki (şikayetçi) olarak yer aldı.

İddianamede, Emine Şenyaşar’ın 4 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

MA’nın Adalet Nöbeti’nin 86’ncı günü olan 2 Haziran 2021 tarihinde “Emine Şenyaşar: Urfa Adliyesi evimiz gibi oldu” başlıklı haberi de soruşturma evrakına eklendi.

Annenin feryatlarından yola çıkan savcı, Şenyaşar’ın AKP’li İbrahim Halil Yıldız’a hakaret ettiğini öne sürdü. Emine Şenyaşar’ın “Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret” suçu işlediği ileri sürülen iddianame, Urfa Asliye Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. Davanın ilk duruşması, 12 Kasım’da görülecek.

Katliamın soruşturması 3 yıl 3 aydır sürüyor

Emine Şenyaşar, Adalet Nöbeti’nin 7’nci günü olan 15 Mart 2021 tarihinde aynı suçlamayla gözaltına alınmış ve ifadesinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı.

Şenyaşar’a 3 ay önce sarf ettiği sözler nedeniyle dava açılırken, Suruç Devlet Hastanesi’nde gözleri önünde katledilen eşi Hacı Esvet Şenyaşar ve oğulları Adil ile Celal Şenyaşar’ın dosyalarında “gizlilik” kararıyla devam eden soruşturma, 3 yıl 3 aydır sürüyor.

Suruç Devlet Hastanesi’ndeki ikinci saldırısıyla ilgili açılan soruşturmada alınan “gizlilik” kararının kaldırılması için Şenyaşar ailesi avukatlarının yaptığı ikinci itiraz, 21 Nisan 2021 tarihinde reddedilmişti.

Başvuruyu reddeden Urfa 1. Sulh Ceza Hakimliği, gerekçesinde “Dosya ve deliller kapsamı ile uyumlu olduğu, tedbir kararının yerinde olduğu, bu itibar ile kararda usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı” ifadelerine yer vermişti.

Ailenin itirazını taşıdığı Anayasa Mahkemesi (AYM), henüz karar vermedi. Ailenin Urfa Adliyesi önünde 185 gündür sürdürdüğü Adalet Nöbeti talepleri arasında dosya üzerindeki “gizlilik” kararının kaldırılması da yer alıyor.

HABER MERKEZİ