Kavalın miri Egîdê Cimo Diyarbakır’da anıldı

Kavalın miri Egîdê Cimo Diyarbakır’da anıldı

Ma Music, Müzik Günleri etkinliğini adadıkları kavalın miri Egîdê Cimo’yu, mey eşliğinde şarkılarla andı.

Ma Music Akademisi, ölüm yıldönümünde kavalın miri Egîdê Cimo’ya adadıkları 4’üncü Müzik Günleri etkinliğinin startını verdi. Diyarbakır’ın Kayapınar ilçesinde bulunan Ma Music Akademisi binasında yapıla etkinliğe, Cimo’nun hayranları, genç sanatçılar ile çok sayıda kişi katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Ma Music eğitmenlerinden Mesud Gever, Egîdê Cimo’nun yaşam hikayesini anlatarak, Kürt müziğine bıraktığı mirasa değindi. Egîdê Cimo’nun çocuk yaşta sazlıktan kopardığı kamışla yaptığı kavalla müziğe başladığını belirten Gever, “Göç ile geçen bir yaşamın bıraktığı etkiyi Egîdê Cimo’nun mey sesinde hissediyoruz. O’nu saygıyla anıyoruz. Söz veriyoruz; Ma Music Akademisi ve Egîdê Cimo’nun öğrencileri olarak, Kürt müziğini daha ileriye taşıyacağız, O’nu yaşatacağız” dedi.

 Erivan Radyosu’ndan şarkılar

Etkinlikte, çalınan meyler eşliğinde Egîdê Cimo’nun nefesiyle kilamlarına can verdiği Karapetê Xaço’nun Lawikê Metînê, Berîvanê, Girê Sira ile Erîvan Radyosu’ndan şarkıları seslendirildi.  Müzik Günleri, 9 Şubat’a kadar farklı etkinliklerle devam edecek.

 

Mîrê Bilurê (Kavalın miri) olarak bilinen 87 yaşındaki Kürt sanatçı Egidê Cimo Ermenistan’ın başkenti Erivan’da 2019 da yaşamını yitirmişti.

Van’ın Özalp ilçesinden Erivan’a sürgün giden bir ailenin çocuğu olan Egidê Cimo, 1932 yılında Ermenistan’ın Erdeşer köyünde dünyaya gelmişti. Başta mey ve zurna olmak üzere birçok enstrüman kullanan Cimo, aralıksız şekilde 35 yıl boyunca Erivan Radyosu’nda çalışmıştı.

 

HABER MERKEZİ