Kayıp yakınları Digor Katliamı için adalet istedi

Kayıp yakınları Digor Katliamı için adalet istedi

Yeni yılın ilk gününde Diyarbakır’dan seslenen kayıp yakınları, 1993 yılında 6’sı çocuk 17 kişinin yaşamını yitirdiği Digor Katliamı için adalet isterken, Batman’da ise kayıp yakınları kaybedilen Zeynel Kürsep’in akıbetini sordu.

Diyarbakır’da kayıp yakınları ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube üyeleri, adalet arayışlarını 2022 yılının ilk gününde sürdürdü.

Tam 673 haftadır faili meçhul cinayetlerle katledilenler ile gözaltında kaybedilenlerin akıbetlerini ve faillerini soran kayıp yakınları ve İHD’liler, bir kez daha Koşuyolu Parkı’ndaki Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi.

Digor için adalet talebi 

“Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla sürdürülen eylemde bu hafta 14 Ağustos 1993 tarihinde Kars’ın Digor ilçesinde gerçekleştirilen ve 6’sı çocuk 17 kişinin yaşamını yitirdiği, 63 kişinin ise yaralandığı katliam hatırlatıldı.

Açıklamayı İHD Şube Yönetim Kurulu Üyesi Derya Yıldırım yaptı. O gün koruculuk dayatması, gıda ambargosu, ev baskınlarını protesto etmek amacıyla 20’yi aşkın köyde binlerce kişi Kocaköy’de bir araya gelerek Digor’a doğru yürüyüşe geçti. Aralarında çocuk, yaşlı, kadın ve gencin olduğu binlerce kişinin önü Digor’a 2 kilometre kala özel harekât polisleri tarafından kesildi ve hiçbir uyarı yapılmadan kitle tarandı.

6’sı çocuktu

Yaylım ateşi sonucu 6’sı çocuk 17 kişi yaşamını yitirirken, 63 kişi ise yaralandı. Olayda hayatını kaybedenlerin en küçüğü henüz 8, en büyüğü 80 yaşındaydı. İsimleri ise şunlardı: Gülcan Çağdavul (8 ), Selvi Çağdavul (14), Yeter Kerenciler (13), Necla Geçener (14), Zarife Boylu (15), Erdal Buğan (17), Zeynep Çağdavul (19), Hacer Hacıoğlu (20), Suna Çidemal (21), Fatma Parlak (22), Faruk Aydın (27), Cemil Özvarış (39), Gıyasettin Çalışçı (41), Hasan Çağdavul (43), Süleyman Taş (47), Nurettin Orun (80) ve Tütiye Talan (66).

Sanıklar beraat ettirildi

Katliama sebep olan 8 özel harekât polisi hakkında, “kasten öldürmek” ve “kasten öldürmeye teşebbüs etmek” suçlarından açılan davada savunma yapan sanık polisler, kitle içinden roketatarla ve silahla ateş edildiğini iddia etti. Katliam sonrası özel harekâtçıların kullandığı silahlara ait boş kovanların dışında ne roketatar ne de silahın izine rastlandı. 2006 yılında çıkan kararda, polisler hakkında “meşru müdafaa” gerekçe gösterilerek beraat kararı verildi.

AİHM’den Türkiye’ye mahkumiyet

Yaşamını yitiren 7 kişinin ailesi, “yaşam hakkının ihlali”, “etkin soruşturma yürütülmemesi” ve “uzun yargılama” gerekçeleriyle davayı AİHM’e taşıdı. AİHM, Türkiye’yi maddi manevi tazminata mahkûm etti. Katliamda yaşamını yitiren ve yaralı olan diğer ailelerin dosyalarının AİHM’deki yargılaması ise hala sürüyor.

Batman’da yapılan eylemde 1994’te gözaltında kaybedilen Zeynel Kürsep’in akıbeti sorulu.

Batman’da kayıp Kürsep için eylem

Batman’da da yine kayıp yakınları ve İHD Şube üyeleri, 510’uncu haftasına ulaşan eylemleri için Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde toplandı. “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” yazılı pankart ile kayıpların fotoğrafının taşındığı eylemde İHD Şube Eşbaşkanı Devran Yıldız konuştu.

90’lı yıllardaki OHAL döneminde binlerce insanın faili meçhul cinayetlerle yaşamını yitirdiğini, gözaltında kaybedildiğini hatırlatan Yıldız, gözaltında kaybedilenlerden birinin 24 Mart 1994’te Batman’da kaçırıldıktan sonra kendisinden bir daha haber alınamayan Zeynel Kürsep olduğunu söyledi.

Yıldız, Zeynel Kürsep’in kaybedilme öyküsünü baba İbrahim Kürsep’in ağzından şu sözlerle aktardı:

Oğlum Zeynel Kürsep, 24 yaşındaydı ve evliydi. 24.03.1994 tarihinde rahatsızlandı, muayene olmak için Batman Devlet Hastanesine gitmişti. Muayene olduktan sonra, hastaneden çıkarken yanına bir araba yaklaşmış. Arabadan inen sivil giyimli, silahlı 2 şahıs tarafından zorla arabaya bindirilip kaçırılıyor. Olayı öğrenir öğrenmez, yetkili makamlara başvuruda bulundum. Ancak başvurularım yanıtsız kaldı. Ailece, kendi imkânlarımızla araştırmalar yaptık. – Dünyamız başımıza yıkılmıştı. Bir taraftan en değerli varlığım olan oğlumu kaybetmiştim; diğer taraftan da gencecik gelinimin kaygılı bekleyişine ve eşinden haber alamadığımız için gelinimin yüzüne bakamıyordum. Gece gündüz hep aradım. Gördüğüm her kişiyi durdurup oğlumu görüp görmediklerini sordum.

Aradan 5-6 gün geçmişti. Batman merkezinde Çocuk Şube Müdürlüğüne yakın bir evde bulunan sığınakta tutulduğunu ve daha sonra, Batman dışına çıkarılıp başka sığınaklarda alıkonulduğuna dair bilgiler aldım. Bundan sonra, Batman dışında çocuğumu aramaya başladım. Aradan 8 ay geçtikten sonra, -kaçırılıp sonradan serbest bırakılan – bir şahıs bana gelip: ‘Oğlunla aynı sığınakta beraberdik’ dedi.

Bu haber üzerine, yaşlı halimle ve elimdeki bilgilerle yeniden aramalara başladım.1996 yılında evimize gelen bir telefonda; oğlumun, Silvan ilçesine bağlı Susa köyünde bir sığınakta tutulduğunu söylediler. Silvan’a gittim ve oradaki yetkili makamlara başvuruda bulundum. Adres belirttim. Ama oradan da bir netice alamadım.

Aradan çeyrek asır gibi bir zaman dilimi geçti halen umudumu yitirmiş değilim. Oğlum bir gün kapımızı çalacak diye bekliyorum. Tabi ki bu benim umudum. Oğlumun kemikleri dahi bulunsaydı biraz rahatlardım. Hiç olmazsa ziyaret edeceğim bir mezarım olurdu.

İHD Şube Eşbaşkanı Yıldız, o günden beridir aramadık yer bırakmayan baba İbrahim Kürsep’in, acılarının çok büyük olduğunu, oğullarının akıbetini merak ettiklerini ve sorumluların biran önce belirlenip, faillerin adalet önünde hesap vermelerini umduklarını dile getirdi.

‘Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz’

Gözaltında kayıplara karşı mücadele yürütenler olarak hakikat adına, adalet adına, vicdan ve insanlık onuru adına mücadelelerinden asla vazgeçmeyeceklerini vurgulayan Yıldız, sözlerini “Bizlerden koparılan canlarımızın hesabını sormaya devam edeceğimizi, kalbimizden, bedenimizden, ruhumuzdan kopartılarak kaybedilen kayıp insanlarımız bulununcaya ve failler yakalanıp cezalandırılıncaya dek bu eylem ve etkinliklerimizden asla vaz geçmeyeceğimizi buradan bir kez daha yineliyoruz” diyerek sonlandırdı.

Açıklama, 5 dakikalık oturma eylemi ile sona erdi.

HABER MERKEZİ

Kaynak: Mezopotamya Ajansı