Kazakistan: Tokayev orduya uyarı yapmadan ateş açma emri verdi

Kazakistan: Tokayev orduya uyarı yapmadan ateş açma emri verdi

Kazakistan’da protestolarda en az 30 kişi yaşamını yitirirken 3 binden fazla kişinin de gözaltına alındığı bildirildi. Orduya uyarı yapılmadan ateş açma emri verildi.

Rusya’nın öncülüğündeki Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü birlikleri, Kazakistan’da akaryakıt zammına karşı başlayıp, hükümet karşı eylemlere dönüşen protestoların bastırılmasına yardımcı olmak için ülkeye ulaştı.

Kazakistan’da yetkililer, Almatı’daki protestolara yapılan müdahalelerde silahlı olduklarını iddia ettiği 26 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

Kazakistan’da zam protestoları: Cumhurbaşkanı Tokayev göstericiler için ‘teröristler’ dedi, orduya uyarıda bulunmadan ateş açma yetkisi verdi

Bu arada Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede anayasal düzenin büyük ölçüde sağlandığını söyledi. BBC Türkçe’de yer alan habere göre, göstericileri “terörist” olarak nitelendiren Tokayev orduya, “uyarıda bulunmadan ateş açma” yetkisi verdiğini açıkladı.

“20 bin haydut Almatı’ya saldırdı” diyen Tokayev, bu kişilerden, teslim olmayan herkesin “imha edileceğini” söyledi. Tokayev, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e de ülkesine asker gönderdiği için teşekkür etti.

Tokayev Çarşamba günü devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, Rusya’nın önderliğindeki Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü’nden (CSTO) eylemlerin bastırılması için destek istemişti. Örgütte, Rusya, Kazakistan, Belarus, Tacikistan ve Ermenistan yer alıyor.

CSTO askerlerin bir “barış gücü” olduğunu ve resmi ve askeri kurumları koruyacaklarını açıkladı.

Nasıl başladı?

Eylemleri tetikleyen petrol zengini Mangistau’da LPG fiyatlarına zam yapılması oldu. Mangistau başta olmak üzere ülkenin birçok bölgesinde motorlu araçların yüzde 90’dan fazlası LPG ile çalışıyor.

Doğal kaynaklar açısından zengin olan ülke, ihracat karşılığı daha fazla kâr ettiği gerekçesiyle hidrokarbon ürünleri yurt dışına pazarlıyor ve bu da ülke içinde fiyatların artmasına yol açıyor.

Hükümetin eylemcilerin istekleri doğrultusunda fiyatları düşürmesine karşın, protestolar sürdü.

HABER MERKEZİ