Kazakistan’da halk sokağa döküldü, hükümet istifa etti

Kazakistan’da halk sokağa döküldü, hükümet istifa etti

Kazakistan’da doğalgaz fiyatlarının artmasını protesto eden halk, sokağa çıktı. Binlerce kişinin yaptığı eylemlerin büyümesi sonrası hükümet istifa etti.

Kazakistan’da doğalgaz fiyatlarındaki yüzde 50’lik zammı protesto eden binlerce kişi eylem yaptı.

İlk olarak Zhanaozen (Janaözen) kasabasında başlayan eylem hızla başka kentlere yayıldı.

Polis, Almati kentinde “İhtiyarlar dışarı” ve “hükümet istifa” sloganlarıyla sokağa çıkan halka, göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 200’i aşkın kişi gözaltına aldı.

Fotoğraf: Reuters

Tepkilerin büyümesi üzerine hükümet, yakıt fiyatlarını düşürdü ancak bu hamle eylemleri durdurmadı.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev “Yetkililerin ülkede istikrarı sağlamak için Mangistau’daki LPG fiyatlarını düşürme kararı aldığını” söyledi.

Eylemcilere ‘itidal’ çağrısı yapan Tokayev, “İçerden ve dışarıdan provokasyonlara gelmeyin. Hükümet binalarına saldırı çağrıların uymayın. Bu ceza alacağınız bir suçtur. Hükümet devrilmeyecek ama bu çatışmaya da ihtiyacımız yok” dedi.

Eylemlerin sürmesi üzerine Tokayev, iki haftalık olağanüstü hal ilan etti.

Almati ve Mangistau bölgelerinde 23:00-07:00 saatleri arasında sokağa çıkma yasağı konuldu.

Ülkede Telegram, Signal ve WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları kullanılamazken, eylem haberlerinin yer altığı iki internet sitesi kapatıldı.

Büyüyen tepkiler üzerine hükümet istifa etti. Tokayev, hükümetin istifasını kabul ettiğini belirterek, geçici bir başbakan atadı.

Eylemler, Sovyetler Birliği’nin dağılması sonrası bağımsızlığını kazanan ülkede gerçekleşen en geniş katılımlı ve polisle halk arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bir eylem olarak görülüyor.

 

HABER MERKEZİ
Karınca, BBC, Euronews