KESK TİS taleplerini açıkladı: ‘OHAL kaldırılsın, ihraç edilen kamu emekçileri işe alınsın’

KESK TİS taleplerini açıkladı: ‘OHAL kaldırılsın, ihraç edilen kamu emekçileri işe alınsın’

HABER MERKEZİ – KESK Ankara Şubeler Platformu, 1 Ağustos’ta Çalışma Bakanlığı ile başlayacak TİS görüşmelerine ilişkin taleplerini açıkladı. KESK, OHAL altında girilen bu süreçten sağlıklı bir sonuç çıkmasını beklemediklerini kaydetti.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Ankara Şubeler Platformu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile sendikalar arasında 1 Ağustos’ta başlayacak Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri öncesi taleplerini açıkladı.

KESK Eş Başkanı Aysun Gezen, KESK’e bağlı sendikaların yöneticileri ile çok sayıda kamu emekçisinin katıldığı basın açıklaması Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Ankara İl Müdürlüğü önünde gerçekleştirdi.

Açıklamada “İş güvencemizden vazgeçmiyoruz” ve “İnsanca yaşanacak ücret istiyoruz” pankartları açılırken platform adına konuşmayı Mustafa Kaygusuz yaptı.

TİS görüşmelerinin OHAL altında yapılacağından duyduğu kaygıyı dile getiren Kaygusuz, “3 milyon kamu emekçisi, 2 milyon kamu emekçisi emeklisi ve aileleri ile birlikte yaklaşık 15 milyon insanı ilgilendiren TİS sürecine maalesef OHAL karanlığı içinde giriyoruz” dedi.

KESK’in TİS’e ilişkin talepleri

Kaygusuz, TİS sürecinin OHAL altında sağlıklı yürütülemeyeceğine dikkat çekerek KESK’in taleplerini şöyle sıraladı:

  • OHAL derhal kaldırılsın.
  • KHK ile işten atılan kamu emekçileri derhal işe geri alınsın, ihraç edilenlerin uğradıkları kayıp tazmin edilsin.
  • Özelleştirmeler durdurulsun.
  • Esnek, kuralsız, performansa dayalı ücretlendirmeye son verilsin.
  • Herkese parasız, eşit, nitelikli, ulaşılabilir ve anadilinde kamu hizmeti verilsin.
  • En düşük maaş alan kamu emekçisinin maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 TL’ye çıkarılsın.
  • Kira yardımı olarak 427 TL, aile yardımı olarak 350 TL, çocuk yardımı 350 TL, brüt asgari ücret tutarında yılda iki kez ikramiye ve ulaşım için aylık abonman bilet ücreti ek olarak ödensin.
  • Kadın kamu emekçilerine çalışma yaşamında uygulanan her türlü ayrımcılık, mobing, baskı ve şiddete son verilmeli, uygulayanlara cezai yaptırımlar uygulansın.
  • Halkın iradeleri ile iş başına gelen yerel yönetimlerdeki kayyum atamalarına son verilsin, bölgede yaşanan emekçi kıyımı durdurulsun.

“KHK’ler emekçilerin başında sallanan bir kılıç”

Basın açıklamasının ardından konuşan KESK Eş Başkanı Aysun Gezen de, Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) “emekçilerin başında sallanan kılıç” olduğunu söyledi.

Gezen, OHAL devam ettiği sürece kamu emekçilerinin güvencesiz olduğunu ifade etti.

‘1 Ağustos’ta tüm emekçileri Bakanlık önüne çağırıyoruz’

Gezen insanca yaşam için mücadele etmeye devam edeceklerini vurgulayan Gezen, sözlerini şu çağrıyla sürdürdü:

Herkes için iş güvencesi herkes için adalet istiyoruz. 1 Ağustos’ta saat 12.00’da Çalışma Bakanlığı önünde olacağız. Tüm emekçileri de destek vermeye çağırıyoruz.