KESK’in çağrısıyla Diyarbakır ve İzmir’de alanlara çıkan emekçiler: Hükümet istifa

KESK’in çağrısıyla Diyarbakır ve İzmir’de alanlara çıkan emekçiler: Hükümet istifa

KESK’in çağrısıyla Diyarbakır’da İstasyon Meydanı’nda, İzmir’de ise Gündoğdu Meydanı’nda bir araya gelen on binlerce emekçi “geçinemiyoruz” diyerek hükümeti istifya çağırdı.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda “Geçinemiyoruz! İnsanca Yaşam, Emekten ve Halktan Yana Bütçe İçin Omuz Omuza” şiarıyla iki merkezde miting düzenledi.

Bölge kentlerinde günler öncesinden mitinge hazırlanan binlerce emekçi  soğuk hava ve yağmura rağmen Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda bir araya geldi. Urfa, Mardin, Şırnak, Hakkari, Batman ve Siirt gibi çevre kentlerden yüzlerce sendika, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcisi, taleplerinin yazılı olduğu pankart ve dövizlerle alanın girişinde kortej oluşturdu. Polisler, kortej şeklinde kitlenin alana girmesine uzun bir süre izin vermedi. Ancak kitle bir süre sonra 3 koldan miting alanına girmeye başladı.

Kadınlar zılgıtlarıyla alanda

Sendikalı kadınlar da ayrı kortejler oluşturdu. “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçe Hayata Geçirilmelidir” pankartı açan kadınlar, zılgıtları ve “Jin, jiyan, azadî” sloganlarıyla alana akıyor. Ayrıca kitle sık sık “Bijî berxwedana zindanan”, “Saraya değil halka bütçe”, “Zafer direnen emekçinin olacak” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıyor. Alana girişler sürüyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey üyesi Halis Yerlikaya, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, Amed Emek ve Demokrasi Platformu, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Sinan Çiftyürek, İnsan ve Özgürlük Partisi, HDP İl Eşbaşkanları Zeyat Ceylan ve Gülistan Atasoy, Özgür Kadın Hareketi (TJA) üyeleri, Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi de mitinge katıldı.

Mitingin açılış konuşmasını yapan KESK Dönem Eş Sözcüsü Nasır Demirkıran, konuşmasında hükümetin politikalarını eleştirerek, yaşam koşullarının emekçiler için dayanılmaz bir hale geldiğine dikkati çekti.

‘Sabrımız tükendi’

Alandaki binlerce emekçinin “hükümet istifa” sloganlarıyla kürsüye çıkan KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil, “Bugün buraya daha güçlü şekilde bağırmaya geldik. Bizlerin sabrı tükendi. Onlar lüks ve şatafat içinde yaşıyor. Ahlaksız olanlar, bu ülkeyi yıllardır soyup soğana çevirenlerdir. Yurt dışına şirketler kuranlardır. Faize kaynak aktaranlardır. Ahlaksız olanlar, bu ülkede aşımıza, ekmeğimize göz koyanlardır, Saray’ın ta kendisidir” dedi.

Gündoğlu meydanı doldu

KESK’in miting yaptığı bir diğer merkez ise İzmir’di. Gündoğdu Meydanı’na akan binlerce emekçi, AKP’nin yürüttüğü politikalara tepki göstererek, “Gidiyorlar, gidecekler” dedi.

DİSK, TMMOB, İzmir Tabip Odası ve İzmir Barosu’nun da destek verdiği mitinge bölge illeri ile kentteki siyasi parti, emek ve demokrasi güçleri ile öğrenci dernekleri katıldı. Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelen binlerce kişi mitingin yapılacağı Gündoğdu Meydanı’na doğru yürüyüş yaptı.

‘Gidiyorlar, gidecekler’

Kitleye seslenen KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, binlerce kişinin katıldığı mitingin heyecanının kendilerine ümit verdiğini belirtti.

Bozgeyik, her türlü güvencesiz istihdam, kamunun tasfiyesi anlamına gelen özelleştirme politikalarına son verilmesini isteyerek, “Gidiyorlar, gidecekler. Telaşları, tehditleri, korkuları bundandır. Ne yaparlarsa yapsınlar, artık bıçak kemiğe dayandı. Sırtını sermayeye yaslayan, emeğe, emekçilere düşman bu düzen böyle gitmez. Biliyoruz ki, bu düzen kendiliğinden değişmeyecek. Üzerimize çöken karanlık bulutları dağıtarak emeğin, barışın, özgürlüğün, eşitliğin, kardeşliğin dünyasını yakınlaştıracak, laik, demokratik bir ülkeyi kuracak yegâne güç bu meydanları dolduran bizleriz” diye konuşmasını tamamladı.

HABER MERKEZİ