Kılıçdaroğlu: Amacım toplumdaki fay hatlarını ortadan kaldırmak

Kılıçdaroğlu: Amacım toplumdaki fay hatlarını ortadan kaldırmak

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, helalleşme çağrısına ilişkin olarak, “Çağrımın amacı toplumdaki fay hatlarını ortadan kaldırmaktır” dedi. Kılıçdaroğlu, ayrıca muhalefet partileri ile birlikte ekonomi kurulu oluşturma çalışmalarının olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, helalleşme çıkışına dair yeni açıklamalarda bulundu. Halk TV yazarı Fikret Bila’ya konuşan Kılıçdaroğlu, amacının yaraları kanatmak olmadığını, geriye dönüp sorgulama yapmak olduğunu söyledi.

‘Amacım yaraları kanatmak değil’

Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada idam edilen Adnan Menderes ve arkadaşları ile Deniz Gezmiş ve arkadaşlarına neden değinmediği sorusuna, “Ben örnekler verdim. Bütün olayları, travmaları saymadım. Elbette yaptığım çağrı Adnan Menderes ve arkadaşları, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını da kapsıyor. Sayamadığım birçok olay için de bu geçerli. Benim düşüncem geriye dönüp sorgulama yapmak, yaraları kanatmak değil. Bunun yerine geleceğe bakmamız gerektiğini düşünüyorum.” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’de toplumun kucaklaşmasını, barışmasını istediğini vurgulayarak, “Toplumda hangi kesimin yarası, travması, sorunu varsa bunların sarılmasını, çözülmesini istiyorum.” dedi.

‘Amacım toplumdaki fay hatlarını ortadan kaldırmak’

Türkiye’de fay hattı üzerinde siyaset yapıldığını ve bunun da toplumu kutuplaştırdığını söyleyen Kılıçdaroğlu, şu açıklamalarda bulundu:

Çağrımın amacı toplumdaki fay hatlarını ortadan kaldırmaktır. Çünkü bu fay hatları üzerinden oy devşirmeye çalışıyorlar. Türk, Kürt, Alevi, Sünni fay hatları üzerinde siyaset yapıyorlar. Sorunları çözmek yerine daha da derinleştiriyorlar ve bunun üzerinden oy almayı hedefliyorlar. Fay hatları üzerinde siyaset yapıyorlar. Bunu yaparken de toplumu kutuplaştırıyorlar, yaraları kanatıyorlar, kanırtıyorlar. Gerginliklerden, kutuplaşmalardan çoğunluk desteği sağlayıp iktidarda kalmaya çalışıyorlar. Bu siyaset tarzı ortadan kalkmalı. Bu amaçla fay hatlarını ortadan kaldırmak istiyorum. Çocuklarımıza, gelecek nesillere; kucaklaşmış, toplumsal barışı sağlamış, geçmişini kurcalayan değil geleceğini planlayan bir ülke bırakmak istiyorum.

‘Çağrım iktidar-muhalefet ayrımı yapmıyor’

Helalleşme açıklamasında CHP’nin iktidarı kaybetmesinden sonra sağ iktidarın yol açtığı travmaların dillendirildiği yorumuna da yanıt veren Kılıçdaroğlu, “Ben bu çağrıyı yaparken bir iktidar tanımı yapmadım. Sadece bizim iktidarımızdan da söz etmedim. Bizden sonra gelecek yüz iktidardan söz ettim. Benim çağrım iktidar-muhalefet ayırımı yapmıyor. Toplumsal bir çağrıdır. Hatalarla yüzleşmek ve asıl olarak kucaklaşmış şekilde geleceğe bakmak çağrısıdır. Bakın, helalleşmek, geçmişte olan acıları ortadan kaldırmaz ama geleceği inşa etmemizi sağlar. Bu ülkenin büyük yaraları var, bu yaraları sarmalıyız ki bundan sonra hiç kimse kanatmaya cesaret dahi edemesin.” şeklinde konuştu.

Ekonomi kurulu oluşturuluyor

Muhalefet partileri ile birlikte ekonomik sorunların çözümü için bir kurul oluşturma çalışması olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, şu ifadelerde bulundu:

Evet, böyle bir çalışma var. Kurul oluşturuluyor. Ekonomik kurul da ekonomide yapılması gereken acil işleri ve ilkeleri belirleyecek. Örneğin Merkez Bankası’nın bağımsızlığının sağlanması, devlet yönetiminde liyakatin hakim kılınması, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Kamu İhale Kurumu (KİK) gibi ekonomi için çok önemli kurulların yeniden liyakat sahibi yönetimler elinde, asıl işlevlerine dönmelerini sağlamak, Meclis’te Kesin Hesap Komisyonu kurulması gibi konuları çalışacaklar. Bu konularda muhalefet partileri arasında bir ortaklaşma arayacaklar.

 

HABER MERKEZİ