Kılıçdaroğlu: Siyasi cinayetler işleneceğine dair kaygılarım var

Kılıçdaroğlu: Siyasi cinayetler işleneceğine dair kaygılarım var

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 2023 seçimlerine giderken iktidarın gerilimi tırmandırmasından endişe ettiğini belirtti. Kılıçdaroğlu, “Siyasi cinayetler konusunda kaygılarım var” dedi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Mersin’de partisinin düzenlediği “Büyük Nakliye Buluşması”na katıldı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kılıçdaroğlu, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın muhalefet partilerine yaptığı yeni anayasa çağrısına yanıt veren Kılıçdaroğu, şu değerlendirmede bulundu:

Erdoğan, ‘var olan sisteme devam edeceğim’ diyor. O zaman şu soruyu sormak lazım: Var olan sistem devam edecekse, niye rol çalıp yeni bir anayasa yazalım diyorlar? Var olan anayasa askıda, hukuk sistemi askıda. Bunun neresini değiştirecekler doğrusu ben de merak ediyorum.

Biz, hiçbir zaman iktidarla bir anayasa değişikliği için masaya oturmayacağız. Oturduğunuz andan itibaren otoriter yönetime meşruiyet kazandırmış oluyorsunuz.

Toplumun gündeminde ekonomi var

Kılıçdaroğlu, bu teklifin arkasındaki niyete ilişkin de, “Toplumun gündeminde anayasa yok. Onun gündeminde ekonomi var, işsizlik var, açlık var, yoksulluk var, geçinememek var, asgari ücret var, açlık sınırı var. Toplumun gündeminde görünen acı tablo maalesef bu. Bunun görüşülmesini, tartışılmasını engellemek istiyorlar” değerlendirmesi yaptı.

Erdoğan gerilimi tırmandıracak

Gerilim konusunda büyük endişeler duyduğunu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gerilimi doruk noktasına çıkardıktan sonra seçime gitmek istediğini söyleyen Kılıçdaroğlu şu uyarıda bulundu:

Gerilimden kaçınmak lazım. Karşı taraf gerilimi tırmandıracaktır. Çok daha sert bir ortamda siyaset yapmayı nasıl sağlayabiliriz, onun arayışına girecektir ama ben şundan eminim eğer iş belli grupların ellerine silah alıp, belli kişileri öldürme yoluna gitmezlerse, bir gerilim olmaz. Bütün tahriklere rağmen bir gerilim olmaz. Umarım öyle bir tablo da Türkiye’de yaşanmaz. Siyasi cinayetler… Böyle kaygılarım var. Erdoğan’ın bizzat kendi ifadeleridir. ‘Dur bakalım daha başınıza neler gelecek’ dedi.

Bunu sıradan bir insan söylemiyor. Ülkeyi yöneten ve devletin bütün güçleri elinde olan bir insan bunu söylüyorsa, çok tehlikeli bir cümle. Erdoğan iktidardan gitmemek için her yolu deneyecektir. İşin Türkçesi bu. Çünkü iktidardan gitmenin kendisi için maliyetinin ne kadar ağır olduğunu görüyor.

HABER MERKEZİ