Kılıçdaroğlu: Gizli faizin dik alasını uyguladılar, Nas bunun neresinde

Kılıçdaroğlu: Gizli faizin dik alasını uyguladılar, Nas bunun neresinde

CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Hazine’de olmayan bir parayla garanti verdiler, gizli faizin dik âlâsını uyguladılar. Garibanın döviz sahibini fonladığı saçma sapan karanlık bir düzeni getirdiler. Garibanın sırtından faizi teşvik ettiler. Hem de dolar garantili olarak. Nas bunun neresinde” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İktidarın ekonomi politikalarına dönük eleştirilerde bulunan Kılıçdaroğlu, “Bir ülkenin vatandaşı kendi milli parasını değil de yabancı parayı güvence olarak görüyor, ona yatırım yapıyorsa; o ülkenin yönetiminde sorun var demektir” dedi.

Bankadaki tasarruf mevduatının yüzde 66’sının döviz olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Tasarruf sahiplerinin yüzde 66’sı ‘Ben TL’ye güvenmiyorum’ diyor. ‘Devlet yöneticilerine de güvenmiyorum, başka ülkenin parasına güveniyorum’ diyor. Edirne’yi ve Kars’ı korumak neyse, Türk Lirası’nın itibarını korumak da aynı şeydir” şeklinde konuştu.

‘Kurtulmanın tek yolu sandığı getirmek’

Bunun sorumlusunun kim olduğunu sorgulamak gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, demokrasilerde sorunu siyasi partilerin çözeceğini ifade etti. Sorunu yaratan kurumun sorunu çözemeyeceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Türkiye’yi bu hale siyasi iktidar getirdi. Demek ki sorun bir siyasi sorundur. Önce onun çözülmesi lazım. Sorunun çözülmesi için de demokrasinin işlemesi lazım. Yani seçimin gelmesi lazım. Kriz dönemlerinde ülkeyi yönetenler açmazlarla karşı karşıya kalıyorlarsa demokrasilerde yapılan tek şey vardır; halkın hakemliğine başvurmak. Ülkeyi yönetemiyorlar, her gün çok daha ağır maliyetler geliyor, kurtulmanın tek yolu da sandığı getirmek” değerlendirmesinde bulundu.

‘İlk yapacağımız iş güveni tesis etmek’

Sandığı getirmek için her çabayı göstereceklerini söyleyen Kılıçdaroğlu, şunları dile getirdi:

Bu milletin ezilmesine tahammül edemiyoruz. Yağmur gibi zamlara tahammül edemiyoruz. Alın teri dökenin önünü görememesine tahammül edemiyoruz. Bunu anlattığım zaman ‘siz ne yapacaksınız’ sorusu geliyor. Milletin takdiri, Allah’ın izni ile iktidar olduğumuzda, ilk yapacağımız iş; 13. Cumhurbaşkanımız Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı olacak inşallah.

 

Konuşmamda ne dedim, iktidarla millet arasında ciddi güven sorunu var dedim. İlk yapacağımız iş güveni tesis etmek. Nasıl tesis edeceğiz? Güveni tesis etmenin birinci yolu, sorunu yaşayanla sorunu çözecek olanın yan yana gelmesidir. Aynı masanın etrafında oturmalarıdır. Bizim 13. Cumhurbaşkanımız da hakem olacak. Bir taraftan yana değil, üretimden, alın terinden yana olacak ama iki tarafı bir araya getirip hakem olacak.

 

Bu ülkeye yapılan kötülük yetmedi, asla yapılmaması gereken bir işi bunlar bir daha yaptılar. İkinci kez beyt-ül mâle el uzattılar. Birinci kez 128 milyar dolardı.

 

Hazinede olmayan bir para ile garanti verdiler. Dün yaptıkları buydu. ‘Nas bunu emredin diyor’ diye diye, gizli faizin dik alasını uyguladılar. Ama şimdi bunu yaparak büyük bir girdabın içine soktular Türkiye’yi. Garibanın döviz sahibini fonladığı saçma sapan karanlık bir düzeni getirdiler. Garibanın sırtından faizi teşvik ettiler. Hem de dolar garantili olarak. Nas bunun neresinde?

 

HABER MERKEZİ