Kobane eylemleri davasında tepki çeken karar

Kobane eylemleri davasında tepki çeken karar

Kobane eylemleri sırasında 4 kişiyi öldürme iddiasıyla 7 yıldır cezaevinde olan Mazlum İ. hakkında belirtildiği tarihte farklı yerde olması gerekçesiyle beraat talep eden savcı, kararından vazgeçti.

Diyarbakır’da 6-8 Ekim Kobane eylemleri sırasında Yasin Börü’nün de arasında bulunduğu 4 kişiyi öldürme iddiasıyla 14 yaşında tutuklanan ve 7 yıldır cezaevinde olan Mazlum İ.’nin yargılandığı davada çarpıcı bir karar alındı.

Dava dosyasına giren belgelere göre, Mazlum İ. cinayet anında Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde olay yerine 140 km uzaklıkta bir mezrada düğündeydi. Düğün sahibi damat ve Mazlum İ.’yi düğüne götürdüğü söylenen taksici de mahkemede bu bilgileri doğrulayan ifadeler verdi.

DW Türkçe’den Alican Uludağ’ın haberine göre, olay sırasında Mazlum İ.’nin telefon sinyallerinin Kulp-Lice arasını gösterdiği de belirlendi. Dosyaya giren bu deliller üzerine önce yargılamanın yenilenmesine ve infazın durdurulmasına karar veren mahkeme, bir sonraki duruşmada ise Mazlum İ. aleyhine tanıklık yapan İ.Ö.’nün ifadesi üzerine görüş değiştirdi ve Mazlum İ. ağırlaştırmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

Bu arada Mazlum İ. hakkında ifade veren diğer tanık S.Ç.’nin teşhis ettiği bazı sanıkların da olay tarihinde başka yerlerde oldukları ortaya çıkmıştı. Bunlardan biri olan sanık Ahmet A. Y.’nin olay tarihinde cezaevinde olduğu ispatlanmıştı.

Avukat Karaman’dan tepki

Avukat Mahsuni Karaman, bunun üzerine Yargıtay’a temyiz başvurusunda bulundu. Temyiz dilekçesinde Yasin Börü davasının iktidarın siyasi amaçlarla kullandığını, mahkemenin kararının da siyasi saiklerle verildiğini belirtti.

6-8 Ekim olaylarının HDP kapatma davası ile HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın yargılandığı Kobani davasının temelini oluşturduğunu söyleyen Karahan, Yasin Börü davasında verilecek beraat ve mahkumiyet kararlarının bu siyasi yargılamaları doğrudan etkileyeceğini ifade etti. .

HABER MERKEZİ