Kobani Davası: Savunmalar bitmeden müşteki ifadelerine geçildi

Kobani Davası: Savunmalar bitmeden müşteki ifadelerine geçildi

Kobani davasına bakan mahkeme heyeti siyasetçilerin savunmaları bitmeden müşteki ifadelerine geçti. Müştekiler şikayetçi olmazken Selahattin Demirtaş, “Mahkeme başkanı olarak müştekiyi yönlendirerek ısrarla şikayetçi olması için uğraşıyorsunuz” dedi.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014’te yapılan eylemler gerekçe gösterilerek, aralarında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de bulunduğu 108 isim hakkında açılan Kobani Davası’nın 9’uncu duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü duruşma salonunda devam ediyor.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, gelen evraklar okundu. HDP eski MYK üyesi Bülent Parmaksız’ın bu duruşma için mazeret bildirdiğini, savunmasına daha sonra devam edeceği ve siyasetçilerin savunma yapmak için mahkemeye önceden bildirimde bulunmadığı bilgisini veren mahkeme başkanı, bu oturumda cezaevinde bulunan 3 müştekinin dinleneceğini belirtti.

Müştekilerin isimleri bildirilmedi

Bülent Parmaksız’ın savunmasının bitmeden araya müşteki ifadesi alınmasının CMK’ya aykırı olduğunu belirten Avukat Veysi Eski, “Dosyada yargılanan kişi ve avukat sayısı dikkate alınarak bugün müvekkillerimize yarın da bize tahliyeye ilişkin savunmamızın alınmasını talep ediyorum” dedi. Avukat Eski’nin talebine ilişkin ara karar kuran mahkeme başkanı, talebin reddine karar verdi.

Daha sonra söz alan Avukat Maviş Aydın, dinlenecek müştekilerin isimlerinin kendilerine bildirileceğine dair ara karar oluşturulduğunu hatırlattı. Aydın, “Hangi müştekilerin dinleneceğini bilmediğimiz için hazırlık yapmadık” diye konuştu. Aydın’ın karardan vazgeçilmesi yönündeki talebi de reddedildi. Ardından müştekilerin dinlenilmesine geçildi.

Müşteki AYM’ye başvurmuş

Tarsus 3 No’lu T Tipi Cezaevinde bulunan müşteki Mustafa Akbulut, 2014-2015 yıllarında Kobani olayları sırasında İpek Yolu’na kum döküldüğünü, buna karşın müdahale etmeye gittiklerini belirtti.

Akbulut, “Ancak sağ tarafından bize molotofla müdahale yapıldı. Bir polis olarak cezaevinde kalıyorum. Ben FETÖ’den dolayı ceza aldım, fakat kimse bana terörist gözüyle bakmasın. Ben orada yaralandım ve raporum var, ancak devletime herhangi bir dava açmadım. Suçsuzluğumla ilgili AYM’ye de başvurdum” dedi.

Mahkeme başkanının, “Sanıklardan şikayetçi misiniz? Kamu davasına katılmak istiyor musunuz?” sorularına, “Sanıkları tanımıyorum ama eğer devlet karşıtlarıysa şikayetçiyim ve katılmak istiyorum” diye cevap verdi.

Salondakilerden şikayetçi değilmiş

İfadelerden sonra Selahattin Demirtaş müştekiye soru sorma talebinde bulundu. Demirtaş, “Mahkeme başkanı olarak müştekiyi yönlendirerek ısrarla şikayetçi olması için uğraşıyorsunuz. Muğlak bir beyan alarak tutanağa geçirmeye çalışıyorsunuz. Müşteki 5 yıldır tutuklu, stres altında olduğunu belirtti ve bu dosyaya katılma derdini de açıkladı. Müşteki doğrudan kendisine yönelik Silopi’de gerçekleşen eylemin bizim talimatlarımızla mı yapıldığını düşünüyor da bizden şikayetçi oluyor?” diye sordu.

Akbulut ise bir önceki söyleminden vazgeçerek salondaki kişilerden şikayetçi olmadığını, aracı devirenlerden şikayetçi olduğunu aktardı.

Müştekiler şikayetçi değil

Ardından söz alan müşteki Melik Doğan’ın, “Şu anda neden burada olduğumu bilmiyorum” ifadeleri dikkat çekerken, mahkeme başkanının “Şikayetçi misiniz?” sorusuna “Kimseyi tanımadığım için şikayetçi değilim” dedi.

Doğan’ın ifadeleri sonrası söz alan diğer müşteki Serdar İdim, olaylarda yaralandığını ve ölümden döndüğünü hatırlattı. İdim, “Ancak yüzleri kapalı olduğu için kimseyi tanımıyorum” dedi. Daha öncesinde hiç ifadesinin alınmadığını belirten İdim, “İlk defa siz çağırdınız ve sordunuz, çok şaşırdım. Kimseden şikayetçi değilim” diye ifade etti.

Son olarak ifade veren müşteki Kadir Azman ise, “Oradaki şahısları tanımıyorum, mermilerin nereden geldiğini bilmiyorum. Bu nedenle kimseden şikayetçi değilim” ifadelerini kullandı.

HABER MERKEZİ