Kobani Davası’nda tutuklular savunma yapamadı

Kobani Davası’nda tutuklular savunma yapamadı

Kobani Davası’nın görülen 5’inci duruşmasına mahkeme başkanı katılmadığı için tutuklular savunma yapmadı.

IŞİD’in Kobani’ye yönelik saldırıları üzerine 6-8 Ekim 2014’te yaşanan protestolar nedeniyle Halkların Demokratik Partisi (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 108 isim hakkında açılan davanın 5’inci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde başladı.

Ankara 22’nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen duruşmayı, HDP’li milletvekillerinin yanı sıra çok sayıda HDP üye ve yöneticisi izledi.

Sincan cezaevinde tutuklu bulunan siyasetçiler duruşmada hazır bulunurken farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Davada tutuksuz yargılanan ve yerine kayyum atanan Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya mahkeme başkanı raporlu olduğundan katılmadı. Duruşmayı geçici bir heyet duruşmayı yönetti.

Tutuklu sayısı 21’e yükseldi

Duruşma kimlik tespitiyle başladı. Dosyaya gelen evraklara dair bilgi veren mahkeme başkanı, yerine kayyum atanan Diyarbakır Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak ve Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel’in birleştirilen dosyalarını okudu.

Önceki duruşmalarda hakkında yakalama kararı verilen kadın aktivist Aynur Aşan’ın tutuklanmasıyla birlikte tutuklu sayısı 21’e yükseldi.

Duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden SEGBİS ile bağlanan Aşan, Kürtçe konuştu. İddianamenin kendisine tebliğ edilmediğini belirten Aşan, savunma için ek süre istedi.

Mahkeme başkanı olmadığı için savunma yapılamadı

Ardından esasa ilişkin tutuklu siyasetçilerin savunması istendi. Söz alan HDP eski MYK üyesi Meryem Adıbelli, Kürtçe konuştu.

Savunma vermek için hazır olduğunu belirten Adıbelli, “Mahkeme başkanı olmadığından savunmamı bu hafta da yapmayacağım” dedi.

Mahkeme başkanının yerine bakan geçici mahkeme başkanı, “Mahkeme başkanının ne zaman geleceği belli değil. Ne zaman iyileşeceği de belli değil. Bu nedenle savunmalarınızı verin” diye belirtti. Adıbelli, yine de savunma vermeyeceğini ifade etti.

Ardından söz alan avukat Kenan Maçoğlu, “Başkanın olduğu duruşmada müvekkillerimiz savunma yapmak istiyor” dedi. Geçici mahkeme başkanı, “Başkan bey ameliyat oldu, ne zaman geleceği belli değil bu hafta gelmeyecek” bilgisini verdi.

Makul talepte bulunduklarını belirten Maçoğlu, başkanın bir hafta gelmeyeceğine dair kendilerine bilgi verilmediğini yeni bilgi üzerine müvekkilleriyle görüşeceklerini ifade etti.

Avukatların müvekkilleriyle görüşmek istemesi üzerine duruşmaya ara verildi. Avukatlar verilen arada müvekkilleriyle görüşerek savunma verip vermeyeceklerine dair kararlarını bildirecek.

HABER MERKEZİ